Koyunlarda karbonik anhidraz (CA) ve X-proteinleri (X-P) polimorfizmi
Carbonic anhydrase (CA) and X-protein (X-P) polymorphism in sheep
  1. Tez No: 168186
  2. Yazar: GÖKSELİN ÇAMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ ELMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Karbonik anhidraz, X-protein, polimorfizm, koyun, Carbonic anhydrase, X-protein, polymorphism, sheep
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET KOYUNLARDA KARBONİK ANHİDRAZ(CA) ve X-PROTEÎNLERÎ (X-P) POÜMORFİZMİ Bu araştırmada üç yerli koyun ırkından (38 Kıvırcık, 54 Gökçeada ve 105 Tahirova) her iki eşeyden toplam 197 adet kan örneğinde nişasta jel elektroforez yöntemi kullanılarak karbonik anhidraz ve X-protein tipleri araştırılmıştır. İncelenen örneklerde karbonik anhidraz ve X-proteinleri lokuslarının polimorfik olduğu saptanmıştır. Gen frekanslarının CAS alleli için 0.881-0.974 ve x alleli için ise 0.805-0.884 arasında değiştiği gözlenmiş ve araştırılan üç populasyonun da Hardy-Weinberg dengesinde olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ü ABSTRACT CARBONIC ANHYDRASE(CA) and X-PROTEIN (X-P) POLYMORPHISM İN SHEEP Carbonic anhydrase and X-proteirı types were investigated by the method of starch gel electrophoresis in a total of 197 blood samptes taken from three Turkish sheep breeds (38 Kıvırcık, 54 Gökçeada and 105 Tahirova) of both sexes. Carbonic anhydrase and X-protein loci were polymorphic in ali breeds investigated. Gen frequencies ranged from 0.881 to 0.974 and from 0.805 to 0.884 for CAS and x respectively. The populations were in Hardy- Weinberg equilibrium in ali samples from three breeds.