Akciğer tümörlerinde ve cerrahi sınırındaki histopatolojik normal dokularda K-ras geni kodon 12 mutasyonu ve P53 gen mutasyonlarının araştırılması
Investigation of K-ras codon 12 and p53 gene mutations in tumor tissues and surgical margins of lung cancer
- Tez No: 168219
- Danışmanlar: PROF.DR. RAHMİ BİLALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri (KHDAK), P53 mutasyonlan, K-ras kodon 12 mutasyonu, Cerrahi sınır
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
İİİ ÖZET AKCİĞER TÜMÖRLERİMDE VE CERRAHİ SINIRINDAKİ İİSTOPATOLOJİK NORMAL DOKULARDA K-RAS GENİ KODON 12 MUTASYONU ¥e P53 GEN MUTASYONLARININ ARAŞTIRILMASI Akciğer kanserleri, her yıl bir milyonun üzerinde yeni vaka tanımlaması ile dünyada kanser ölümlerinin en başta gelen nedenleri arasında yer almaktadır. K-ras ve p53 genlerini de içeren bazı onkogenler ve tümör baskılayıcı genler akciğer kanserlerinin gelişiminde önemli rol oynamaktadır. K- ras geni kodon 12 mutasyonlarının akciğer kanserlerindeki görülme sıklığı %15 ile %30 arasında değişmektedir. P53 gen mutasyonlarının akciğer kanserlerindeki görülme sıklığı küçük hücreli akciğer kanserlerinde %70 ile %80 arasında değişirken, küçük hücreli dışı akciğer kanserlerinde bu oran yaklaşık %50'ler civarındadır. Bunun dışında histopatolojik olarak normal değerlendirilen cerrahi sınır dokularındaki tümör hücreleri lokal tekrarlamalarda çok büyük rol oynamaktadır. Bu bağlamda duyarlılığı daha yüksek olan moleküler metotlar cerrahi sınırlardaki çok az sayıdaki tümör hücresinin bile belirlenebilmesini sağlamaktadır. Çalışmamızda 34 küçük hücreli dışı akciğer kanserli hastaya ait tümör ve histopatolojik olarak normal olduğu belirlenmiş cerrahi sınır dokularında K-ras kodon 12 ve p53 gen mutasyonlârı araştırıldı. K-ras kodon 12 mutasyonları PCR-RFLP yöntemi ile değerlendirilirken p53 mutasyonları PCR-HDA yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Üç örneğin (%8,82) sadece tümör dokularında p53 geninin 5. eksonunda mutasyon belirledik. Bununla birlikte bu üç örnek dışındaki iki örneğimizin (%5,88) tümör ve cerrahi sınır dokusunda K-ras kodon 12 mutasyonu belirledik. Çalışmamızda elde edilen mutasyon oranlarının düşüklüğü bize çalışma grubumuzu oluşturan hastaların karsinogenez sürecinde, daha farklı etmenlerin rol oynadığını düşündürmektedir. Bu etmenlerin somatik mutasyonlar dışındaki genomik değişiklikler yada daha farklı genlerdeki nokta mutasyonlar olabileceğini düşünmekteyiz. Ayrıca cerrahi sınırlarında mutasyon belirlenen hastaların daha yakından takip edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT.INVESTIGATION of K-RAS CODON 12 and p53 GEME MUTATIONS In TUMOR TISSUES and SURGICAL MARGINS of LUNG CÂÜCER Lung cancer is the leading cause of cancer deaths In the world wfth over a million cases diagnosed every year. Some oncogenes including K-ras and tumor suppressor genes including p53 play an important role in the development of lung cancer. K-ras codon 12 mutation which is a very common mutation ranges from 15-30% in lung cancer. Furthermore, p53 gene has a very important role in biological properties of the tumor cell and it is mutated in about 50% of non small cell lung cancer (NSCLC). Moreover, residual tumor cells remain in the surgical margins diagnosed as tumor-free by histopathoSogical techniques and they can play a role in forming the local recurrence. Molecular mefiods may be exploited that are sensitive enough to detect small numbers of tumor cells. In the present study, we examined p53 gene mutations and K-ras codon 12 mutations on tumor samples and surgical margins of 34 NSCLC patients by heterodublex analysis (HDA) and PCR-restriction fragment length polymorphism (RFLP) methods, respectively. P53 mutation was detected in primary tumors of 3 subjects (8,82%) by HDA. Mutations were clustured in exon 5. Moreover K-ras codon 12 mutation was detected in both primary tumor tissues and surgical margins of two of 34 patients (5,88%) by PCR-RFLP method. Mutation rate in our study was determined as a very low range than previous reports. We think that different mechanisms related with other oncogenes or tumor supressor genes and individuals genetic differencies might be playing a rote in forming cancer in our study group. Kay words: Non Small Cell Lung Cancer (NSCLC), p53 mutation, K-ras codon 12 mutation, surgical margin.