Osmanlı mimarlık düşüncesinin altyapısında yer alan yayınlar ve eğitim programı (1808-1926)
The publications and educational curriculum at the foundations of Ottoman architectural thought (1808-1926)
  1. Tez No: 168300
  2. Yazar: KUTLU TÜRKAN KAHVECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NUR URFALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Hendese, Mühendishane, Mimarlık Yayınlan, Viyana Sergisi, Mimar Kemalettin iv, Geometry, Engeneering Academy, Architectural Publications, Vienna Exposition, Kemalettin(Architect)
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Osmanlı devletinin Batılılaşma döneminde uygulanan eğitim programı ile birlikte, Tanzimat döneminde ortaya çıkan Osmanlı mimarlık düşüncesi ve mimarlık yayınlan arasındaki ilişki araştırılmıştır. Giriş bölümünde, Osmanlı mimarlık bilgisinin modernleşme sürecinde eğitim kurumları dışında etkili olan diğer kurumlara ve düzenlemelere yer verilerek Tanzimat dönemi Osmanlı mimarlık dünyasının tarihsel arka planı oluşturulmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde Osmanlı devletinde 18. yüzyıldan başlayarak yürütülen Batılılaşma politikaları genel olarak bilim ve eğitim alam ile ilişkili olarak ele alınmıştır. Osmanlı mimarlık düşüncesi metinlerinin ortaya çıkışma kadar gerçekleştirilen mimarlık bilgisi ile ilişkili yayınlar, eğitim kurumlan ile birlikte incelenmiştir. ikinci bölümde, Osmanlı mimarlık düşüncesi için iki dönüm noktası olarak belirlenmiş olan Abdülaziz ve II. Meşrutiyet dönemleri ele alınmıştır. Söz konusu dönemlerde mimarlık yayınlarının üretiminde etkili olan kültür politikalan incelenmiştir. Bu bölümde aynca 1808- 1926 yıllan arasında mimarlık bilgisi ile ilişkili eğitim kitaplarından oluşan yayın kataloguna ve eğitim programı ile ilişkili olmayan diğer mimarlık metinlerine yer verilmiştir. Son bölümde ise 1808-1926 yıllan arasında yer alan mimarlık bilgisi ile ilişkili tüm eğitim kitaplarının ve mimarlık düşüncesi metinlerinin tez boyunca ortaya konulan çerçeve içinde değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this work, the connection between Ottoman architectural thought and architectural publications, which appeared in the“Tanzimat”period was studied, taking into account the educational curriculum applied in the westernization period of the Ottoman state. In the introduction, institutions and regulations other than the educational institutions which have been effective in the modernization process of Ottoman architectural knowledge have been observed in attempt to provide a historical back-drop of the world of Ottoman architecture of the“Tanzimat”period. In the first chapter the westernization policies of the Ottoman state starting in the 18th century are delt with, in general relation to science and education. Publications relating to architectural knowledge realized before the appearance of the texts of Ottoman architectural thought are examined together with the educational institutions of the time. In the second chapter, the“Abdulaziz”and the 2nd“Meşrutiyet”periods, which have been determined as two major thresholds for Ottoman architectural thought are studied. The cultural policies influential in the production of architectural publications in the mentioned periods have been examined. Also included in this chapter are, a catalogue of textbooks relating to architectural knowledge published between 1808 and 1926, and other non- educational texts on architecture. In the final chapter, all textbooks relating to architectural knowledge published between 1808 and 1926, and texts of architectural thought have been evaluated in a framework developed throughout this thesis.