Eser bakır ve demir iyonlarının morin kelatı halinde reçine üzerinde zenginleştirilmesi
Preconcentration of trace levels of copper and iron ions as morin chelate on resin
- Tez No: 168320
- Danışmanlar: PROF.DR. SIDIKA SUNGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Morin, Balar, Demir, Kelat, Reçine, önzenginleştirme, AAS. vuı, Morin, Copper, Iron, Chelate, Resin, Preconcentration, AAS. IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Ağır metaller çeşitli endüstriyel işlemlerle doğaya karışmakta ve çok düşük konsantrasyonlarda bile canlı organizmalar için ciddi toksik etkilere neden olmaktadır. Bu nedenle bu metallerin izlenmesi ve sulardan uzaklaştırılması önem taşımaktadır. Son yıllarda, sulu çözeltilerden metal iyonlanma seçimli olarak adsorpsiyonunda kompleks oluşumu sıkça kullanılmaktadır. Bu çalışmada Fe(II) ve Cu(II) iyonlarının morin kompleksleri halinde Amberlite XAD-16 reçinesi üzerinde sorbe edilerek uzaUaştınlması ve zenginleştirilmesi çalışılmıştır. Metal iyonlarının reçine üzerindeki sorpsiyonu için kompleks oluşum tekniği, reçine cinsi ve miktarı, pH ve ligand miktarı gibi optimum koşullar incelenmiştir. Fe(II) ve Cu(II) için pH=6'da XAD-16 reçinesi üzerinde sırasıyla 11 kat ve 13 kat morin kullanılarak %100 ve %99'luk maksimum geri kazanım değerleri elde edilmiştir. Metal iyonlarının reçine üzerinden geri kazanımı için en uygun elüent çözeltisi olarak asetonda hazırlanmış 1 M HN03 seçilmiştir. Bu deneylerde Fe(II) ve Cu(II) konsantrasyonları atomik absorpsiyon spektrofotometresi ile tayin edilmiştir. 0,3 g reçine kullanılarak her iki metal iyonu için de zenginleştirme faktörü 25 ve kolon kapasitesi 100 ug olarak hesaplanmıştır. Geliştirilen zenginleştirme yöntemi, değişik oranlarda Fe(II) ve Cu(II) katılmış musluk suyu, içme suyu ve maden suyunun AAS ile analizine uygulandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Heavy metals enter the environment from various industrial processes and cause serious toxic effects on living organisms even at very low concentrations. For this reason, monitoring and removal of these metals in waters are very important In recent years, complex formations are very popular for the selective adsorption of metal ions from aqueous solutions. In this study, preconcentration and removal of ironCQ) and copperCQ) ions were studied by means of the sorption on Amberlite XAD-16 resin as their morin complexes. Optimum conditions for the sorption of the metal ions on the resins were studied in terms of the technique of the complex formation, the type and the amount of the resin, pH and the amount of the Hgand. Maximum recoveries (100% for iron and 99% for copper) were obtained at pH=6 on XAD- 16, using 1 1 and 13 fold excess of morin for iron and copper respectively. For the desorption of the metal ions from the resin, 1 M HN03 in acetone was chosen as the best eluant. In these experiments, iron and copper concentrations were determined by atomic absorption spectrophotometry. Using 0.3 g of the resin, preconcentration factor and column capacity were calculated as 25 and 100 ug of metal ions respectively. Developed preconcentration method was applied to the AAS analysis of tap water, drinking water and mineral water spiked with various ratio of iron and copper.