Çukurova bölgesinde yetişen yer fıstığında aflatoksin miktar tayini
Detection of aflatoxin amounts in Çukurova region grown peanuts
  1. Tez No: 168321
  2. Yazar: EDA AKEL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İNCİ ARISAN ATAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mikotoksin, aflatoksin, yerfıstığı, doğrulama vıı, Mycotoxin, afiotoxin, peanut, validation Vlll
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Küflerin sekonder metebolitleri olan mikotoksinler insanlarda ve de hayvanlarda hastalıklara ve ölüme neden olabilirler. Bazı mikotoksinler veya bunların türevleri farmakolojik aktiviteleri nedeniyle antibiyotik olarak kullanılırken bazıları ise kimyasal savaş ajanları olarak kullanılmaktadırlar. Bu çalışmada mikotoksinlerin önemli bir türü olan aflatoksinlerin üzerinde duruldu. Aflatoksinlerin neden oldukları hastalıklar genel olarak aflatoksikozis olarak adlandırılırlar. Akut aflotoksikozis hemen ölümle sonuçlanırken; kronik aflotoksikozis kansere, bağışıklık sisteminin baskılanmasına ve başka“yavaş”gelişen patolojik durumların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Aflatoksinlerin keşfi ile bu toksinlerin gıdalardaki konsantrasyonlarının tespiti için çeşitli metodlar geliştirilmiştir, ancak aflatoksinler dünyadaki bütün gıdalar için bir problem oluşturmaktadır. Bu nedenden dolayı aflatoksinlerin kimyasal tespiti standardize edilmiştir. Bu çalışmada standardize metodlardan biri kullanıldı ve mevcut laboratuar şartlarında, yerfıstığı örnekleri kullanılarak metodun doğrulaması yapıldı. Ayrıca metodun güvenilir sonuçlar verdiği ispatlandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Mycotoxins are secondery metabolites produced by microfungi that are capable of causing disease and death in humans and other animals. Because of their pharmacological activity, some mycotoxins or their derivates have found use as antibiotics; still others have been implicated as chemical warefare agents. This review focuses on one of the most important mycotoxin called aflatoxin. The diseases caused by aflatoxins are loosely called aflatoxicoses. Acute aflatoxicosis resultes in death; chronic aflatoxicosis results in cancer, immune suppression, and other“slow”pathological conditions. Since the discovery of aflatoxins, several methods were developed to detect their concentration in foods, but aflatoxins are global problem in common foods. Because of this chemical determination of aflatoxins has become standardized. In this study, one of this standardized methods have been used and have been validated in current laboratory conditions by useing peanut samples. It has been proven, that the validated method gives correct results.