Alüminyum kimyasal türlerinin ölçümünün incelenmesi
Investigation into the measurement of chemical species of aluminium
- Tez No: 168324
- Danışmanlar: PROF.DR. GÖKSEL AKÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum türlendirmesi, metal iyon-sitrat kompleksi, alüminyum-sitrat kompleksleri, Aluminium speciation, metal ion-citrate complex, aluminium-citrate complexes. XI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Doğal ve biyolojik sistemlerde bulunan Al'un (Alüminyum), öncelikle insanoğlu ve daha birçok tür için potansiyel tehdit oluşturduğu bilinmektedir. Bu da günümüzde çok büyük bir problem haline gelmiştir. Bu sebeple Al'un kimyasal türlerinin ve bu türlerin ölçümlerinin incelenmesi konulan oldukça önem kazanmıştır. Al'un Alzheimer hastalığı ile tahmini ilişkisi bu metali insan sağlığı açısından da önemli bir konuma getirmiştir. Alzheimer hastalığı üzerine önemli düzeylerde çalışmalar yapan bir ülke de İngiltere'dir. Al'un kimyasal türlerinin ölçümlerinin incelenmesi, bu türlerin vücutta taşınması ve Alzheimer hastalığı ile olası bağlantılarını incelemek amacıyla 2004 yılında İngiliz Konsolosluğu tarafından desteklenen Yıldız Teknik Üniversitesi ve Royal Liverpool Üniversite Hastahanesi arasında“Investigation into the Measurement of the Chemical Species of Aluminium and Study of Their Relationships to Cellular Uptake and Removal”konu başlıklı proje başlatılmıştır ve halen yürütülmektedir. Çalışmanın büyük bir kısmı sözü geçen proje çerçevesinde Liverpool, İngiltere'de, Ağustos 2004 - Ocak 2005 tarihleri arasında Royal Liverpool Üniversite Hastahanesi laboratuarlarında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, metal-sitrat (özellikle Al-sitrat) komplekslerinin davranışları iki şekilde incelenmiştir. (1) Sitrik asit tayini açısından; çalışma prensibi enzimatik bir reksiyon olan ticari bir kit (BOEHRTNGER MANNHEIM / R-BIOPHARM, Citric Acid UV-Method) kullanılarak spektrofotometrik olarak incelenmiştir. (2) Alüminyum ve diğer metallerin tayini açısından; önce yüksek performanslı iyon değiştirme kromatografisi (HPIEC) ile aynına yapılmıştır. Ardından metal kompleksi oluşturan bir ajanla (4,5-dihidroksi-l,3- benzendisülfonik asid, disodyum monohidrat tuzu) spektrofotometrik olarak incelenmiştir. HPIEC 'ye ek olarak Al grafit fırınlı atomik absorpsiyon kromatografisi (GFAAS) ile de tayin edilmiştir. Analiz örnekleri olarak; sentetik metal-sitrat çözeltileri sitrik asit içerdiği bilinen, günlük olarak tüketilen çeşitli meyve suları ve çay laıllanılmıştır. Tek bir analiz için idrar örneği kullamlmıştır. Literatürdeki diğer çalışmalardan farklı olarak metal-sitrat kompleks çözeltilerinin taze ve yaşlı (bekletilmiş) olmaları halinde sitrik asit enzimatik reksiyon tayini üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yapılan çalışmalarda taze çözeltilerin enzimatik reaksiyon üzerine belirgin bir inhibasyon etkileri olduğu belirlenmesine rağmen bu etki yaşlı çözeltilerde görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The presence of Aluminium (Al) in natural (biological) systems is of major concern at present because of its potential threat to a number, of species including humans. Therefore the investigation of the chemical species of Al and the measurements of the species came into prominence in recent days. The conjectural relationship between Al and Alzheimer's Disease made the metal important for human health. United Kingdom is one of the countries in which many researches are being studied. In order to investigate the measurement of the chemical species of Al and its approximate links to Alzheimer's Disease an international project is developed between Yıldız Technical University and Royal Liverpool University Hospital in 2004. the Project titled as“Investigation into the Measurement of the Chemical Species of Aluminium and Study of Their Relationships to Cellular Uptake and Removal”is approved by British Council - Turkey. Major part of this study was performed in Royal Liverpool University Hospital laboratories in UK between the dates August, 2004 - January, 2005. In this study, the characteristics of the metal-citrate (particularly Al-citrate) complexes, (1) spectrophotometric determination of citric acid by using a commercial kit (BOEHRINGER MANNHEIM / R-BIOPHARM, Citric Acid UV-Method) of which principle is an enzymatic reaction, (2) high pressure ion-exchange chromatographic (HPIEC) speciation of Al and other metals and afterwards spectrophotometric determination by using a complexing agent (4,5- dihydroxy-I,3-benzendisulfonic acid, disodium monohydrate salt), were examined. Different kinds of fruit juices that are being consumed in daily diet, synthetic metal-citrate solutions, the citric acid solutions of which citric acid concentrations are known and tea samples were used in laboratory experiments. As a difference from other studies in literature, the effects of fresh and aged metal-citrate complex solutions on determination of citric acid were experimented. Despite a significant inhibition effect in fresh solutions, there was no such effect in aged solutions.