Atıksuların arıtılması
Wastewater treatment
- Tez No: 168325
- Danışmanlar: PROF.DR. GÖKSEL AKÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Aşağıdan yukarıya akışlı anaerobik çamur battaniyesi, evsel atıksu. ix, Upflow anaerobic sludge blanket reactor, domestic wastewater. x
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZEt Su kıtlığı, insanoğlunun karşı karşıya bulunduğu dünya çapında bir sorundur. Bu sorun dünya nüfusunu oldukça ciddi şekilde etkilemektedir. 2003 yılında Japonya'nın Kyoto kentinde yapılan“su toplantısı”nda sunulan bildiride 2015 yılında 2 milyar insanın temiz su kaynaklarına ulaşmakta sıkıntı yaşayacağı belirtilmiştir. Akdeniz ülkeleri bu sıkıntıdan en çok etkilenecek ülkelerdir. Akdeniz ülkelerinde yaşanması olası bu gerçekler göz önüne alınarak, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve InWEnt (Internationale Weiterbildung und Entwicklung) tarafından yürütülen EMWATER (Efficient Management of Wastewater, its Treatment and Reuse in the Mediterranean Countries) başlıklı proje 2004 yılında hayata geçirilmiştir. Projenin amacı, Türkiye, Ürdün, Lübnan, Filistin'de atıksu iyileştirilmesi ve güvenilir su eldesini, atıksuyun verimli şekilde kullanımı konusunda halkın bilgisini arttırmak, ilgili ülkeler arasındaki işbirliğini güçlendirmek ve en önemlisi de yaşam ve sağlık standartlarım yükseltmektir. Bu araştırmanın büyük bir kısmı EMWATER (Akdeniz Ülkelerinde Atık Suyun Etkin Yönetimi, Arıtımı ve Yeniden Kullanımı) projesi çerçevesinde, Hamburg - Harburg Teknik Üniversitesi, Almanya'da, Ağustos 2004 - Nisan 2005 tarihleri arasında Atıksu Anabilim Dalı'nın laboratuarında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, evsel atıksuların aşağıdan yukarıya akışlı anaerobik çamur battaniyesi (AAÇB) reaktörü ile arıtılabilirliği incelenmiş, bu reaktör ile verimli arıtma yapabilmek için gereken optimum koşullar belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci kısım, literatürde“batch”olarak adlandırılan, kesikli beslemedir. Bu kısımda, AAÇB reaktörü Hamburg'daki Eissendorfer Caddesi'nde bulunan yerleşim merkezlerinden elde edilen 100 litre evsel atıksu ile geri dönüşüm sağlamak suretiyle beslenmiştir. Bu kısmın amacı; uzun süreli biyolojik bozunmanın saptanabilmesidir. ikinci kısım ise reaktörün taze evsel atıksu ile devamlı olarak beslenmesinden oluşmaktadır. Bu kısmın amacı ise; 13 - 18 °C sıcaklıkta AAÇB reaktörü ile arıtma yapabilmek için gereken optimum koşulların belirlenmeye çalışılması ve arıtma veriminin belirlenmesidir. Başlangıç ve son KOİtot ve KOİçöz değerlerinden elde edilen biyolojik bozunma sırasıyla % 90.4 ve % 68.66'dır. TAKM giderilme verimi ise % 88.8'dir. Çalışma sonunda elde edilen değerler, 13 - 18 °C sıcaklıkta aşağıdan yukarıya akışlı anaerobik çamur battaniyesi reaktörü ile evsel atıksuların arıtımında verimli sonuçlar elde edildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Water shortage is currently one of the biggest concerns of human being world-wide and it becomes a global problem that affects seriously the lives of high numbers of the world population. According to the Kyoto summit in 2003 two billion people will not have access to safe drinking water supplies in the year 2015. The Mediterranean region belongs to the most affected countries in the world. Given the fact of water shortage crisis in the Mediterranean countries the EMWATER project, which is supported by European Union and managed by InWEnt (Internationale Weiterbildung und Entwicklung), has started in 2004. This project aims to highlight innovative solutions in wastewater treatment and wastewater reuse. The primary outcome of the project will be to install and to increase efficiency and effectiveness in the management of wastewater, its treatment and reuse in Turkey, Jordan, Lebanon and Palestine. The improvement of the security and safety of water supply in the Mediterranean countries is the best recipe for social, economic and political stability in the region and is, thus, the foremost goal of the project. This study took place in the laboratory of Wastewater Management Department of Technical University of Hamburg - Harburg, Germany during August 2004 - April 2005 within the EMWATER project. The objective of this study is to investigate the optimum conditions and treatment efficiency of domestic wastewater with Upflow Anaerobic Sludge Blanket (UASB) reactor. This study was consisted of two parts. First part is the batch experiment. During the batch experiment, the reactor was fed at once with 100 liters of domestic wastewater from Eissendorfer Street, Hamburg-Hamburg, Germany and besides the water inside of the reactor was recirculated. The specific goal of this study is, to determine the long-term biodegradability of the domestic wastewater. The second part was carried out as feeding experiment. During this part, the UASB was fed with fresh wastewater as continuously. The aim of this part is to prove that the UASB reactor is to obtain optimum conditions of UASB reactor and its efficiency for an anaerobic treatment of domestic wastewater at low temperatures in the range of 13 - 18 °C. Biodegradability, which is calculated from initial and last values of COD original and filtered are respectively; 90.4 % and 68.66 %. Removal efficiency of TSS is 88.8 %. Regarding the efficiency results of the experiments, it is proved that the Upflow Anaerobic Sludge Blanket (UASB) reactor is efficient for an anaerobic treatment of domestic wastewater at low temperatures (in the range of 13 - 18 °C).