Katlı kavşakların ve bağlantı yollarının planlanması örnek uygulama olarak Altunizade katlı kavşağı
Planning the interchanges and the ramps as an practicable example interchange of Altunizade
- Tez No: 168323
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ARBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: katlı kavşaklar, bağlantı yolları, trafik hacmi, kurp, karayolu, interchanges, ramps, traffic volume, curve, highway
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Ulaşım ihtiyacının artması, günümüzde şehir içinde ve şehirler arası yollarda büyük bir sorunu da beraberinde getirmektedir. Hızla gelişmeye devam eden otomotiv endüstrisi ise karayolu taşımacılığının büyük rakamlara ulaşmasına ve böylece dünya çapında genel bir ulaşım ve trafik probleminin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Günümüzde, şehir merkezlerinde oluşan trafik yoğunluğunun azaltılması, trafik kapasitesinin arttırılması ve yol güvenliğinin sağlanması için kavşak düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, trafik probleminin çözümüne yönelik olarak, kent içi ve kent dışı alanlarda karayollarının diğer kesişme şekillerine göre; yüksek güvenlik seviyesine ve trafik kapasitesine sahip olan katlı kavşak sistemleri ile bağlantı yolları incelenmiştir. Araştırma içinde; katlı kavşak tipleri, katlı kavşak yapımını gerektiren koşullar, tasarımında esas alınacak prensipler, bağlantı yolları özellikleri ve Altunizade katlı kavşak örneği yer almaktadır. Bağlantı yollarında, geometrik tasarım ilkelerine göre tasarım hızları ve uygun minimum kurp özellikleri de çalışmanın içinde yer almaktadır. Katlı kavşaklar altı temel sınıfa ayrılarak birbirlerine göre mukayeseleri yapılmıştır. İncelemeler sonucunda, katlı kavşak tasarımında ihtiyacı belirleyen trafik etütlerinin önemi, bölgenin fiziksel ve sosyal yapısına uygun tipin seçilmesi, sürücü davranışları ve taşıt özellikleri irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In view of today'; increasing of the transportation need, brings a great problem in urban and rural highways together. Thus, automotive industry within an increasing development, has been caused highway transportation to become higher percentages in transportation and also caused a world wide traffic and transportation problem. In recent days, there is a need to put in order the interchanges for decreasing the density of traffic in the centre of the cities, increasing the volume of traffic and providing the safety of the roads. The research work, interchanges and ramps through to solution of the traffic problem which are characterized by the highest safety and volume of traffic capasity level when compared with other types of intersections in rural and urban highways, has been observed. In the research; types of interchanges, site condition reasons to design, the principals of design designation, features of ramps and interchange of Altunizade's plans and designs are examined. In this work, design speed and minimum curve radius due to geometrical design criterias in ramps has been analysed. Due to research; interchanges have been classificated into six basic types and are compared to each other. By the research; driver behaviors, vehicle characteristics and physical and social changes due to needs of region's volume of traffic capasity and importance of traffic research has been observed. As a result the necessity and sufficiency of interchange applications in highways has been analysed.