İnsan makine etkileşimi uygulaması
Application of human-machines interaction
- Tez No: 168331
- Danışmanlar: PROF.DR. GALİP CANSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnsan-Makine etkileşimi, arayüz, flex sensör, eldiven, yapay sinir ağı(YSA) vii, Human-Machine Interaction (HMI), Interfaces, flex sensor, glove, artificial neural network(ANN) V11I
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında, insan makine etkileşimi ele alınmıştır. Etkileşimi sağlayan arayüzler incelenmiş ve alternatif bir arayüz olan eldiven arayüzünün uygulaması yapılmıştır. Bu arayüz direk olarak insan elinin hareketleri ile çalışmaktadır. Parmak eklemlerindeki açı değişimleri bükülmeye duyarlı flex sensörlerle ölçülerek bir mikro denetleyici aracılığı ile bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Bilgisayara aktarılan veriler iki açıdan ele alınmıştır. Birincisi, kullanıcının el hareketleri ile çevre birimlerini kontrol edebilmesinin sağlanmasıdır, ikinci amaç ise parmak eklemlerindeki açıların bulunmasıdır. Bu açısal bilgilerin bulunmasında bir yapay sinir ağı türü olan çok katmanlı perception kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Human-Machine Interaction (HMI) is researched in the thesis. The interfaces which supply the interaction are analyzed and the glove based interface application which is an alternative interface, is made. This interface works with the movement of human hand. The alteration in the angle of finger joints is measured by a flexible sensor and transferred to computer by a Microcontroller. The Data are investigated in two aspects. First one is to supply the control of the environment units with hand movement of the user. Second intention is getting the angles of the finger joints. The multilayer perception which is a kind of neural network is used in order to get the angular data.