Servo tahrik sistemlerinin endüstriyel uygulamaları ve bir servo sisteminin tasarım aşamaları
The industrial application of servo drive system and the desingning of a servo system
- Tez No: 168340
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NUR BEKİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Servo motor, servo sistem, gergi kontrolü, doktor makinesi, algılayıcı, Servo motor, servo system, tension control, doctor machine, sensor. XI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte ambalaj kullanımının yaygınlaşması, bu sektörde kullanılan makinelerin verimini ve performansını arttırma zorunluluğunu beraberinde getirirken, aynı zamanda bu malzemelerin daha kısa sürede ve daha kaliteli üretilmesini gerektirir. Bu amaca ulaşabilmek için hedeflenen üretim hızında, istenilen kalitede baskıyı sağlayabilecek şekilde kontrol edilebilen motorlar, sensörler ve sürücüler kullanılmalıdır. Böyle bir sistemde servo motorların kullanılması en optimal çözümdür. Servo motorların gelişimiyle sistemin tüm gereksinimleri yazılımla karşılanabilir hale gelmiştir. Ambalaj sektöründe kullanılan makinelerin hızının artmasının yanında, ortaya çıkan son ürünün de firesiz olması için ara geçiş makineleri kullanılır. Tez çalışmasında uygulaması gerçekleştirilen çözücü-sancı makinesi de bu ara geçiş makinelerinden biridir. Çözme-sarma ünitelerine sahip makinelerdeki proses kontrolünün temel hedefi, üzerinde çalışılan malzemenin gergisinin ve hızının sabit tutulmasıdır. Bunu sağlamak için tez çalışmasında gergi kontrolü yöntemi kullanılmıştır. Servo motorların kullanıldığı çözme-sarma işlemlerinin yapıldığı uygulamalarda, öncelikli olarak kontrolü kolaylaştırması ve sistemi mekanik açıdan sadeleştirmesi nedeniyle dancer merdanesi çok yaygın kullanılmaktadır. Dancer merdanesi, kontrol sinyallerinin alınmasını sağlayan lineer potansiyometrenin bağlı bulunduğu ve yukarı-aşağı hareket eden bir mekanizmadır. Böyle bir sistemin kullanıldığı bu çalışmada, asenkron motorun tahrik ettiği merdanede bulunan malzeme çözdürülüp, servo motor ve sürücüsü tarafından kontrol edilen sancı ünitede sarılmıştır. Bu sarma işlemi yüksek hızlarda gerçekleştirilmesine rağmen, kullanılan malzemede ve gergisinde herhangi bir bozulma olmamıştır. Çalışmada yüksek hızlara kolaylıkla çıkılabildiği ve yüksek kontrol doğruluğu sağlanabildiği için servo motor kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The widespread use of packaging along with the development of technology in recent years has resulted in the necessity of improved productivity and performance of the machines used in this sector. It also necessitates faster and better quality production of these materials. In order to realize this aim, motors, sensors and drives which can be controlled to achieve printing in the aimed production speed and desired quality. Within such a system, the use of servo motors is the optimal solution. With the development of servo motors it has become possible to meet all the needs of the system using software. To ensure that the end product is perfect, along with the increased speed of the motors used in the packaging sector, transition machines are used. The wind-unwind machine, the application of which is studied in the thesis, is one of these transition machines. The fundamental aim of the process control in the machines which have wind-unwind units is to keep the tension and the speed of the material fixed. In order to achieve this, tension control method has been used in the thesis. The use of dancer cylinder in the wind-unwind applications which use servo motors is very widespread primarily because it eases control and simplifies the system mechanically. Dancer cylinder is a mechanism to which linear potentiometer allowing the reception of control signals is connected and which mover upwards and downwards. In this study, in which such a system has been used, the material on the roller driven by the induction motor has been unwound, and wound on the unit controlled by the servo motor and its drive. Although this winding process has been done in high speed, no damage has been observed either on the material used or the tension. Servo motor has been used in the study because it allows easy access to high speed and high accuracy control.