DSP tabanlı G/Ç kartı üzerinde ses işareti işleme uygulamaları
Audio signal processing application on a DSP based I/O set
  1. Tez No: 168341
  2. Yazar: FATİH BORAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞEREF NACİ ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçek zaman dijital sinyal işleme, ses işareti uygulamaları, bikuad, IIR filtre vıı, Real-time digital signal processing, audio signal applications, biquad, IIR, filter viu
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Bu çalışmada temel konu bir gerçek zamanlı dijital sinyal işleme uygulaması olan ses sistemleri için parametrik ekolayzır fonksiyonunun gerçeklenmesi olarak belirlenmiştir. Bu amaçla tasarlanacak sistemlerin bilgisayar üzerinde simülasyonu ve gerçek zamanlı gömülü sistem üzerindeki yapısı ve çalışması incelenmiştir. Gömülü sistem üzerinde tasarlanmak üzere ikinci dereceden bikuad ER filtre yapıları seçilmiştir. Seçilen bu filtre yapılarının teorik incelemesi yapılmış ve uygulamaya aktarılacak yazılım modelleri oluşturulmuştur. Simülasyon ile DSP kiti araçları tanıtılmış ve projede gerçeklenen yazılımın önemli noktalan üzerinde durulmuştur. Bununla birlikte sık karşılaşılan problemler ve bunların çözüm yolları irdelenmiştir. Bu tez ile üzerinde durulan ana problem, sistem performansının geliştirilmesinde izlenecek optimizasyon yöntemleridir. Bu nedenle gerçek zamanda işaret işlemeyi sağlayacak sistem performansı ölçüm ve yazılımının geliştirilmesi üzerinde önemle durulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, we propose a method for implementation of a parametric equalizer function on sound systems, which is a Real Time Digital Signal Processing application. In conjunction with this, we have developed a computer simulation of the system and examined the designed real time embedded system. A second-order biquadratic filter type has been chosen for designing the embedded system. Theoretical study of the filter type has been focused and software models have been constituted which would have transferred to the application. The simulation and DSP tools which have been used in this project are introduced and then important points of developed software are pointed out. Moreover, we have studied carefully the most commonly encountered problems and suggested the ways of solving them. The main problem in this work is developing optimization methods which will be used for the improvement of the performance of the system. For this reason we presented some points related to measurement of the system performance and optimization of the system software.