Benzetim modeli ve programlaması kullanılarak kapasite planlaması ve metal sanayide bir uygulaması
Capacity planning and practice in the metal industry using by simulation modelling and programming
- Tez No: 168350
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Görsel simülasyon, kapasite planlaması, arena, promodel, Visual simulation, capacity planning, arena, promodel
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tez kapsamında, görsel simülasyon tekniği incelenmiş, görsel simülasyon tekniğinin sağladığı faydalar belirtilmiştir. Görsel simülasyon tekniği olarak Arena 4.0 ve Promodel 4.2 paket programlan kullanılmıştır. Kollektör imalatı yapan bir işletmede uygulama yapılmıştır. Uygulama kapsamında performans ölçütü olarak üretim miktarı alınmıştır. İşletmenin mevcut durumu, Arena 4.0 ve Promodel 4.2 paket programlan ile modellenmiş, çıktı analizleri ile darboğaz oluşturan kaynaklar tespit edilmiştir. Darboğaz oluşturan kaynakları engellemek ve sistemin üretim performansını artırmak amacıyla sisteme tezgah ve işçi eklenerek yeni alternatif modeller kurulmuştur. Alternatif modellerin sonuçlan analiz edilmiştir. Mevcut durum ile alternatif modellerin karşılaştınlması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, the visual simulation technique was analyzed and the benefits that the visual simulation technique provides were stated Arena 4.0 and Promodel 4.2 packet programmers were used as a visual simulation technique. This technique was put into practice in the company where manufactures collector. At this practice, the production quantity was used as a performance measurement. The present situation of the company was modeled with Arena 4.0 and Promodel 4.2 packet programmers. The source, which constitutes obstacles, were determined by using output analysis. Counters and workers were added in order to prevent these obstacles and increase the production performance of the system. So, new alternative models were established. The results of the alternative models were analyzed. The present situation and the alternative models were compared.