Sütteki laktozun enzimatik hidrolizinin incelenmesi ve modellenmesi
A modelling study on enzymatic hydrolysis of milk lactose
- Tez No: 168353
- Danışmanlar: PROF.DR. BELMA KIN ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Laktoz hidrolizi, P-galactosidase, biyoreaktör, sonikatör, süt, modelleme, proses değişkenleri xııı, Lactose hydrolysis, p-galactosidase, bioreactor, sonicator, milk, modelling custic power, duty cycle, process variables xiv
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Laktoz, sütte bulunan bir karbonhidrattır ve süt tek doğal laktoz kaynağıdır. Birçok kişi, vücudundaki |3-galactosidase eksikliği ya da inaktifliği nedeniyle laktozu sindirememektedir. Bu nedenle, tükettikleri besinler laktoz içeriyorsa gaz, ağrı, diare gibi sağlık sorunları yaşamaktadırlar. Ayrıca, laktoz kendi hidroliz ürünleri olan glukoz ve galaktoza kıyasla daha az tatlılığa ve çözünürlüğe sahiptir. Bunlara ek olarak, higroskopik bir şeker olması nedeniyle aroma ve kokuları adsorblamaya yatkındır. Laktoz hidrolizi, dondurma ve diğer süt ürünlerinin üretim proseslerinin geliştirilmesi ile yeni gıda katkılarının elde edilmesi açısından oldukça önemlidir. Enzimatik laktoz hidrolizinde Ş-galactosidase enzimi kullanılır. Bu enzim doğada; mikroorganizmalarda, bitkisel ve hayvansal yapılarda bulunmaktadır. Bu çalışmada, proses parametrelerinin sütteki laktoz hidrolizi ve enzim aktivitesi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ktnyveromyces marxianus kaynaklı P-galactosidase enzimi ile laktoz hidrolizi deneyleri için hem Gallenkamp marka modüler biyoreaktör hem de Bandelin Sonopuls marka sonikatör kuUamlmıştır. Hidroliz reaksiyonları 250 mi süt içerisinde gerçekleştirilmiştir. Biyoreaktöre ait proses değişkenleri; sıcaklık, karıştırıcı hızı ve enzim konsantrasyonu; sonikatöre ait proses değişkenleri ise % frekans aralığı, akustik güç ve enzim konsantrasyonudur. Belirtilen proses değişkenlerinde; zamana karşılık laktoz konsantrasyonu (g/L), hidroliz derecesi (%) ve enzim aktivitesi (%) değerlerinin değişimi incelenmiştir. Ayrıca, laktoz konsantrasyonu ve % enzim aktivite değerlerine ait elde edilen deneysel veriler kullanılarak ilgili matematiksel modeller kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Lactose is the dominant carbohyrate in milks which are, in turn, the only significant natural source of lactose. Due to a lack or inactivity of the intestinal p-galactosidase, a large number of people do not digest lactose properly. Therefore, they suffer from intestinal dysfunctions such as; gas, abdominal pain and diarrhea if their diet contains lactose. These people should consume products without lactose ingredient. Moreover, lactose is a sugar with low sweetness and low solubility when compared to the products of its hydrolysis (glucose and galactose) and being a hygroscopic sugar has a strong tendency to adsorb flavours and odours. The hydrolysis of this sugar is very attractive towards the improvement of processes for the production of refrigerated dairy products (such as, ice cream) and it would be very interesting for the development of additives for animal and human alimentation. The enzymatic hydrolysis of lactose is carried out by P-galactosidases, enzymes that are widely distributed in nature; appearing in micro-organisms, plants and animal tissues. The present investigation describes the effects of the process parameters on enzymatic hydrolysis of milk lactose and enzyme stability. Both the Gallenkamp Modular Bioreactor System and Bandelin Sonopuls Sonicator were used for the lactose hydrolysis experiments. P-galactosidase enzyme used is produced from Kluyveromyces marxianus. The reactions were carried out in 250 ml of milk. While process variables for the bioreactor are temperature, impeller speed and enzyme concentration; process variables for the sonicator are duty cycle, acoustic power and enzyme concentration. The amount of lactose concentration (g/L), the degrees of lactose hydrolysis (%) and enzyme activity (%) against time were investigated versus process variables. Beside of this; the mathematical models depending on the operating conditions were also derived by using the experimental data of lactose concentration and enzyme activity.