Köy koşullarında yetiştirilen kıl keçilerinin bazı verim özelliklerinin tespiti üzerine bir araştırma
An investigation on determining of some yield traits of ordinary goats raised under vdllage conditions
- Tez No: 78572
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kıl keçisi, döl verimi, süt verimi, kıl verimi, süt bileşimi, vücut ölçüleri, ordinary goats, reproduction traits, milk yield, wool yield, milk composition, body measurements
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ıu KÖY KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN KIL KEÇİLERİNİN BAZI VERİM Ö ZELLİKLERİNİN TESPİTİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Bu araştırma; Kıl keçilerinde döl, süt ve kıl verim özellikleri ile canlı ağırlık ve vü cut ölçülerini; oğlaklarda ise çeşitli yaşlarda canlı ağırlık, vücut ölçüleri ve yaşama gücünü tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyalini Samsun'un Bafra ilçesine bağlı Kapıkaya Köyü'nde yetiştirici elindeki 2,3,4 ve 5 yaşlı 45 baş kıl keçisi ve bunlardan elde edilen 45 baş oğlak oluşturmuştur. Keçilerin doğurdukları dönemde canlı ağırlık, vücut uzunluğu, cidago yüksekliği, sağrı yüksekliği, göğüs genişliği, göğüs derinliği, göğüs çevresi ve ön incik çevresi tespit edilmiştir. Bunlar ortalama olarak sırasıyla 35.28 kg, 67.84, 68.05, 68.77, 17.84, 27.73, 76.94 ve 8.06 cm olarak bulunmuştur. Yaşın söz konusu özelliklere önemli etkisinin olduğu belirlenmiştir (P Keçilerde ortalama süt veriminin 93.75+ 1.37 kg, ortalama laktasyon süresinin ise 166.99 + 1.21 gün kadar olduğu, yaşın süt verimi ve laktasyon süresine önemli etkisinin olduğu belirlenmiştir (PO.05). Sütteki ortalama kuru madde, yağ, protein, laktoz ve kül oranları sırasıyla %13.17, 4.57, 3.71, 4.19 ve 0.64 olarak bulunmuştur. Keçilerin döl ve rimlerine ilişkin olarak kısırlık oranı % 6.66, oğlaklama oranı % 93.33, tek doğurma oranı % 86.66, ikiz doğurma oranı % 7.14, doğan oğlak oranı % 107.14 olarak bulunmuştur. Ke çilerde ortalama kıl veriminin 353.4 g kadar olduğu ve canlı ağırlığın kıl verimine etkisinin önemli olduğu tespit edilmiştir ( P Oğlaklarda ise doğumda ortalama canlı ağırlık, vücut uzunluğu, cidago yüksekliği, sağrı yüksekliği, göğüs genişliği, göğüs derinliği, göğüs çevresi ve ön incik çevresini sıra sıyla 2.70 kg, 26.82, 31.46, 31.89, 7.25, 11.05, 30.16 ve 5.15 cm ; 3. ayda 13.67 kg, 45.20, 50.46, 50.88, 10.64, 18.60, 54.76 ve 5.98 cm ; 6. ayda 18.32 kg, 52.29, 56.22, 56.54, 12.24, 12.26, 62.72 ve 6.78 cm ; 1. yaşta 24.85 kg, 55.30, 63.57, 63.92, 14.02, 24.50, 65.87 ve 7.79 cm olarak tespit edilmiş, ana yaşının ve cinsiyetin canlı ağırlık ve vücut özelliklerine önemli etkisinin olduğu belirlenmiştir (P< 0.05).IV Elde edilen sonuçlardan Bafra bölgesinde yetiştirilen Kıl keçilerinin verim özellikle rinin bu konuda yapılmış diğer araştırma sonuçlarıyla genel olarak uyum içinde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research was made in order to determine reproduction, milk, wool yield traits and liveweights and body measurements of ordinary goats and also the liveweights, body measurements and viabilites of kids at different ages. In this research 45 native goats (2.3.4 and 5 aged) and 45 kids (obtained from these goats) were used. Liveweights and body measurements of goats were determined at birth. Liveweight, body length, body depth, hearth girth were determined as 35.28, 67,84, 68.05, 68.77, 17.84, 27.73, 76.94 and 8.06 cm, respectively. It was determined that age had significant effect on these traits (P Average milk yield and lactation length were determined as 93.75 +-1.37 kg and 166.99 + 1.21 day for goats. The effect of age on these traits was found significant (P dry matter, fat, protein, lactose and ash contents were determined as 13.17, 4.57, 3.71, 4.19 and 0.64 % respectively. Infertility rates, fertilization rates, single-birth rates, twin- birth rates and Kidding sizess of goats were found as 6.66, 93.33, 86.66, 7.14 and 107.14 %, respectively. Average wool yield was 353.4 g and liveweight affected wool yield significantly (P In case of kids, liveweight body length, height at withers, back height, hearth width, hearth depth, hearth circumference and circumference of cannons at birth were determined as 2.70 kg, 26.82, 31.46, 31.89, 7.25, 11.05, 30.16 and 5.15 cm respectively. These values were determined as 13.67 kg, 45.20, 50.46, 50.88, 10.64, 18.60, 54.76 ve 5.98 cm for 3rd month; 18.32 kg, 52.29, 56.22, 56.54, 12.24, 22.26, 62.72 and 6.78 cm for 6th month and 24.85 kg, 55.30, 63.57, 63.92, 14.02, 24.50, 65.87 and 7.79 cm for 1st age, recpectively. Maternal age and sex had significant effect on liveweight and body traits (P From the results mentioned above, it was determined that the production traits of Ordinary Goats raised at Bafra region were in consistence with results obtained from some of the other studies.