İkon yapıların turizm eğilimlerine etkileri
The effects of icons of architecture to tourism
- Tez No: 168361
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TÜLİN GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Turizm, turizm çekicilikleri, turizm politikası, ikon, mimarlık ikonları
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
İKON YAPILARIN TURİZM EĞİLİMLERİNE ETKİLERİ Efsun EKENYAZICI Mimarlık, Yüksek Lisans Tezi Günümüzde dünyanın en büyük hizmet endüstrisi haline gelen turizm, hem büyük bir pazar hem de ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel ve politik etkileri sebebiyle önemli bir sektördür. tik sıralarda gelen turizm merkezlerinin bazı ortak noktaları bulunmaktadır; sahip oldukları doğal güzellikler, kültürel miraslar, yapısal varlıklar gibi. Günümüzde artık kentler turistlerin ilgisini çekebilmek için birbirleriyle yarışır hale gelmişlerdir. Bunun sonucunda kültürel, tarihsel ve doğal manzara gibi özelliklerine ek çekicilikler katmayı amaçlamaktadırlar. Mimariye duyulan ilgi bazı turistlerin seyahat tercihlerini etkilemektedir ve bu bağlamda karşımıza çıkan yapılar mimarlık ikonlarıdır. Mimarlık ikonu olan yapılarla donanmış olan şehirlere turistlerin ilgisi fazla olduğundan ülkeler ünlü mimarların tasarladığı çağdaş mimarlık ikonlarının çekiciliğinden faydalanma yoluna gitmektedirler. Dünya turizm istatistiklerine bakıldığında mimarlık ikonlarının kentlerin turizm çekiciliklerini artırmada önemli payı olduğu gözlenmektedir. Bu çalışmada öncelikle turizm sektörüyle ilgili çeşitli kavramlar araştırılmış, turizm çekicilikleri konusuna yoğunlaşılmıştır. Ikon kavramı üzerinde durulmuş, mimarlık ikonları araştırılmış; çağdaş ve süreç içerisinde ikonlaşan yapılara örnekler verilmiştir. Turizm destinasyonu olarak öne çıkan ülkelerin turizm gelişimleri incelenmiş, bu ülkelerdeki mimarlık ikonları ele alınmış, bulundukları kentlerin turizmine katkıları sayısal veriler ve ülkelerin turizm gelişimleri bağlamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF ICONS OF ARCHITECTURE TO TOURISM Efsun EKENYAZICI Architecture, MS Thesis Tourism, which has nowadays become the biggest service industry of the world, is both a big market and an important sector because of its economic, social, cultural, environmental and political effects. important tourist centers have some common features, such as their natural beauty, cultural heritage and structures. Today, cities compete with each other in order to attract the attention of tourists. Therefore, they aim to add some further attractions to their cultural and historical features and natural scenery. The interest in architecture affects the travel choices of some tourists and in this respect, icons of architecture are of great importance. Since tourists have a lot of interest in cities with structures which are icons of architecture, countries try to take advantage of the attraction of modern icons of architecture designed by famous architects. According to the world tourism statistics, icons of architecture play a significant role in increasing the attractiveness of the cities as tourist centers. Firstly, in this study, various concepts related to tourism sector have been explained, and the subject of tourist attractions has been intensively dealt with. The concept of“kon”has been handled, icons of architecture have been researched and examples have been given to both modern icons and the structures vvhich have become icons in time. The countries which are important tourist destinations have been studied in terms of their progress in the sector, architectural icons in these countries have been handled and their contribution to the cities they are situated in has been analyzed within the framovork of numerical data and the progress of the countries in tourism area.