Çeşitli malzeme ve alaşımlara uygulanabilir kaynak yöntemleri
Welding methods which are applicable on various kinds of materials and alloys
- Tez No: 168377
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SİBEL DAĞLILAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: TIG, MIG, Örtülü elektrot ark kaynağı, sürtünme karıştırma kaynağı, tozaltı kaynağı, alüminyum alaşımları, paslanmaz çelik, kaynak özellikleri xııı, GTAW, GMAW, SMAW, SAW, friction stir welding, aluminium welding, sainless steels, weldability of material. xiv
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
ÖZET Bu çalışmada çeşitli malzeme ve alaşımlara uygulanabilen kaynak yöntemleri araştırılmış, malzemelerin kaynak özellikleri ve kaynak yöntemlerinin karşılaştırılması yapılmıştır. İki farklı alüminyum alaşımı metal inert gas (MIG), tungsten inert gas (TIG), örtülü elektrotla ark ve sürtünme karıştırma kaynak yöntemleri ve aynı alaşımdaki paslanmaz çelikleri TIG ve tozaltı kaynak yöntemleri kullanılarak birleştirilmiştir. Alüminyum alaşımlarının kaynağında MIG ve TIG kaynak yöntemlerinde seçilen iki farklı ilave çubuk İle argon ve argon-helyum atmosferi kullanılmıştır. Örtülü elektrotla ark kaynağında ise tek bir çeşit örtülü elektrot kullanılmıştır. Birleştirilen alüminyum alaşımları ve paslanmaz çelikler kullanılan her bir kaynak yöntemi kendi içersinde ve farklı kaynak yöntemleri birbirleri ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Her bir kaynak yönteminde kullanılan kaynak parametrelerinin birleştirilen alüminyum alaşımlarının ve paslanmaz çeliklerin mekanik özellikleri ve mikro yapısı incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda kaynak yöntemlerinden MIG ve TIG yöntemleri ile birleştirilmiş alüminyum alaşımlarının iyi kaynak kabiliyeti göstererek olumlu sonuçlar vermiştir. Paslanmaz çeliklerde ise tozaltı yöntemi ile daha iyi sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study the welding methodes that can be applied to various materials and alloys and the welding properties of the materials were searched and the methods of welding processes were compared. Firstly, aluminium sheets were joined by using GTAW, GMAW, shielded metal arc welding and friction stir welding methods. In GTAW and GMAW methodes two different filler metals and Argon-Helyum atmosphere were used. In shielded metal arc welding process one kind of shielded metal elektrocde was used. Secondly, stainless steels sheets were joined by using GTAW and SAW processes. Different welding methodes that were used in joining aluminium alloys and stainless steels were compared and evaluated. In order to investigate the effect of welding processes on metallurgical and mechanical properties, metallographic and mechanical test were carried out on the welded areas of the samples.