Düz dişli çarkların standart gerilme analizlerinin sonlu elemanlar yöntemi ile irdelenmesi
Evaluating standard stress analyses of spur gears with finite element method
  1. Tez No: 168386
  2. Yazar: MELTEM SAYGIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHARREM BOĞOÇLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düz dişli çarklar, Ansys, sonlu elemanlar yöntemi, gerilme analizleri, Spur gears, Ansys, finite elements method, stress analyses
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
DÜZ DİŞLİ ÇARKLARIN STANDART GERBLME ANALİZLERİNİN SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ Ue İRDELENMESİ Meltem SAYGIN Makine Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi Dişli çarklar iki mil arasında şekil bağıyla kuvvet ve hareket ileten makine elemanlarıdır. Özellikle son iki yüz yılın teknolojik gelişmeleri sayesinde, günümüzde başta taşıtlar ve iş makineleri olmak üzere hemen her makinede kullanılan bir eleman olmuşlardır. Günümüzün gelişmiş teknolojisinde, makine elemanlarının tasarımında sonlu elemanlar yöntemi güçlü bir araçür. Bu çalışmada modelleme ve analiz, Ansys yazılımıyla gerçeMeştirilmiştir. Ansys paket programı, bilgisayar ortamında modellenen parçaların farklı yüklemeler altındaki davranışlarını kısa sürede analiz etme imkanı sağlar. Teorik yöntem ve hesaplamalarla yapılan çalışmalar sonucunda parçanın prototipi yapılarak deney ve gerilme analMerinin gerçekleştirilmesi yüksek maliyet ve zaman gerektirdiğinden, karşılaştırmalı nümerik analizlere tabi tutmak daha efektif bir yöntem olmaktadır. Pek çok mühendislik yazılımlarının güçlü modelleme editörleriyle oluşturulan parçanın prototipi iki veya üç boyutlu olarak modellenerek analiz edilebilmektedir. Bilgisayar grafik sistemleri gerçeğe uygun modelleme ve simülasyon yapmaya elverişli olmaktadır. Bilgisayar ortamında yapılan modellemelerde fiziksel modelin oluşturulması daha kolay ve düşük maliyetli olduğundan temel tasarım hatalarının en düşük maliyet ve insan yaşamında bir tehlike oluşturmaksızm belirlenip önlenmesinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Bilgisayar grafik ve geometrik modelleme planlama, dizayn ve imalatın bütünleşmesinde bir adım haline gelmiştir. Bu çalışmada; dişli çarkların sınıflandırması yapılmış, verilen parametrelere uygun olarak dişli geometrisi oluşturulup mukavemet hesaplan ve gerilme analizleri önce standartlara uygun klasik hesaplama yöntemiyle gerçeMeştirilmiş, ardından sonlu elemanlar yöntemiyle bilgisayar ortamında modellenerek gerilme analizlerine tabi tutulmuş, elde edilen sonuçlar karşüaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
EVALUATING STANDARD STRESS ANALYSES of SPUR GEARS with FINITE ELEMENT METHOD Meltem SAYGIN Mechanical Engineering, M.S. Thesis A gear is a machine element, the purpose of which is to transmit power and motion from one's shaft to another, by means of gear teeth. Owing to technological development especially in last two centuries, gears have been components that are used almost in all mechanism mostly in vehicles and work machines. A powerful tool is available in designing machine elements for today's advanced technology- the finite element method (FEM). Ansys software package is a program which uses finite element analysis to simulate different loading conditions on a design and determine the design's response to those conditions in a short time. At the end of studies that are done with theorical methods and calculations, prototype manufacturing for experiments and stress analyses requires high cost and time, so comparative numerical analyses has been more effective method. With powerful modeling editors of most of engineering softwares element's prototype can be modeled and analyzed two or three dimensionally. Computer graphics and and geometric modeling can be used to accomplish most tasks that require visual representation of numerical data or the creation of images of objects. The illustrations used throughout this research are performed on Ansys. Computer graphics systems are capable of realistic three-dimensional modeling and simulation. Computer models may be easier and cheaper to produce than a physical model and can identify major design weaknesses with minimal cost and without danger to human life. Freeform surface generation and solid modeling have expanded the use of CAD/CAM systems, and new design and manufacturing algorithms and capabilities continue for future generations. A description and classification of gear mechanisms have given in this study. Gear geometry has been performed according to the operation parameters, and strength calculations and stress analyses are carried out with conventional analytical methods at first. After these, gears has modeled and finite elements method has been used for stress analyses. At last stress charts have been observed on the screen and compared with the results obtained from conventional analytical calculations performed with DIN norms.