Mikrodenetleyicili endüstriyel sayıcı/zamanlayıcı sistemi
Industrial counter/timer system with microceontroller
  1. Tez No: 168387
  2. Yazar: BARIŞ GÜVEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TUNCAY UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrodenetleyici, sayısal ölçme, sayısal kontrol, sayıcı, zamanlayıcı. ıx, microcontrollers, digital measurement, digital control, counter, timer x
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Endüstrinin gelişmesinde, kontrol ve otomasyon önemli bir yer tutmaktadır. Endüstriyel otomatik kontrol sistemlerinde sayıcı ve zamanlayıcı ürünleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Kullanılan sayıcı/zamanlayıcı birimlerinin fonksiyonları değişiklik göstermektedir. Ayrıca kontrol ve otomasyon sağlayan sistemlerin maliyetinin düşüklüğü, endüstrinin önemli şartlarından birisidir. Giriş bölümünde, ticari amaçlı üretilmekte olan sayıcı ve zamanlayıcı sistemlere örnekler verilmiştir. Bu tezde, gerçekleştirilen sistem bir giriş devresi aracılığıyla elektriksel işaretleri saymakta, sayma değerlerinden faydalanarak RPS, RPM değerleri ölçmektedir. LCD gösterge ile ölçüm değerleri kullanıcıya gösterilmektedir. Ön ölçeklendirme ve ön ayar özellikleri ile yapılan ölçümlere kolaylık ve esneklik getirilmiştir. Sistemde bulunan gerçek zaman saati ve tarihi tümleşik devresi ile sayma ve diğer ölçüm değerlerini zamanlarıyla birlikte belleğine kaydedebilmekte daha sonra flaş belleğine kaydettiği bilgileri seri porttan kişisel bilgisayara aktarabilmektedir. Sistemin diğer bir özelliği zamanlayıcı olarak kullanılabilmesidir. Zamanlayıcının çalışmasına bağlı olarak sistem röleli bir çıkışı kontrol etmektedir. Çıkış için günde bir kez açılıp kapanabilen ve açılış kapanış saatleri programlanabilen bir haftalık program yapabilmektedir. Gerçekleştirilen sayıcı/zamanlayıcı cihazı bir referans cihaz ile karşılaştırılarak test edilmiştir. Bu karşılaştırma sonuçları değerlendirilmiş ve gerçekleştirilen sistemin doğruluğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Control and Automation is a very important factor in the advance of industry. Counter and timer products are being used in conımon in industrial automatic control systems. These counter/timer units function's show differehces. Also it is a primary obligation that control and automation systems costs should be low. in the first section, examples are given for the timers and counters produced in commercial purpose. in this master thesis, the system being developed counts electrical signals via an input circuit, and measures RPS and RPM values with the help of count values. Measurement values are shown to the user by an LCD display. Prescaler and Preset functions make measurements easier and more flexible. System can save datalogs to its RAM and FLASH ROM with time and date data, received from the RTC component, and then sends these datalogs to the computer via serial port. Öne other functionality of the system is that it can be used as timer. System is controlling a relay output bound to timer. User can create a weekly program that can set and reset the output relay önce daily and set and reset times can be programmed The realized timer/counter device has been tested by comparing with a reference device. The results of this comparison have been evaluated and realized system's accuracy has been defined.