Kuluçkahane iklimlendirilmesinde kojenerasyon sistemlerinin uygulanması ve maliyet analizinin araştırılması
Setting cogeneration systems at hvac systems of hatchery and researching cost analysis
- Tez No: 168385
- Danışmanlar: PROF.DR. GALİP TEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuluçkahane, iklimlendirme, kojenerasyon, enerji, ekserji, termoekonomik analiz vııı
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Bugünkü endüstriyel tavukçuluğun en modern birimlerinden biri kuluçkahanelerdir. Bu endüstri kolunun gelişmesiyle günümüzde kullanılan kuluçkahaneler, bir çıkışta 100.000'lerce civcivin elde edildiği büyük kapasiteli işletmeler haline gelmişlerdir. Bu çalışmada öncelikle kojenerasyon sistemleri, kuluçkahane isimlendirmesi ve termoekonomik analizle ilgili genel bilgiler verilmiştir. Daha sonra Kocaeli'nde bulunan bir kuluçkahanenin iklimlendirme sisteminin termoekonomik analizi yapılmıştır. En son aşamada ise bu tesiste bir kojenerasyon sistemi kurulmuş ve bu sistemin de termoekonomik analizi yapılmıştır. Yapılan termoekonomik analizle her iki sistemin bileşenlerinin ayrı ayn ekserji kayıpları belirlenmiş, termoekonomik faktörleri hesaplanmıştır. Bu çalışmalar sistem bileşenleri üzerinde bir iyileştirme yapılıp yapılmamasının ekonomik olarak uygun olup olmayacağını, şayet uygunsa sistemi iyileştirmek için sistemin hangi bileşeni üzerinde çalışma yapılması gerektiği hakkında bilgi vermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT By the help of the development of poultry seller, the hatcheries that is used recently became huge capacitied business that is produced hundred thousands of chicks at once. In this work, firstly some general information is given about cogeneration systems, HVAC systems of hatcheries and thermoeconomic analysis. Then the HVAC system of hatchery which is located in Kocaeli is analysed thermoeconomicalryAt last a cogeneration system is built in this facility, and the thermoeconomical analyse of this system was made. The exergy losses of each two systems components were calculated in this thermoeconomical analyse, thermoeconomical factors were computed. These work informed whether improving of these system component is economically suitable and if it is suitable which of the components shoul be worked in order to improve the system. Keywords : Hatchery, HVAC systems, cogeneration, energy, exergy, thermoeconomic analyse. IX