Haraketli cisimlerden elektromagnetik dalga saçılmasının FDTF yöntemiyle uzaktan algılamaya yönelik olarak analizi
Analysing the scattering of electromagnetic waves from moving bodies for possible applications at remote sensing the FDTD method
  1. Tez No: 168391
  2. Yazar: FİKRET TOKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TANER ŞENGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: FDTD, saçılma, silindirik bacak adımlan modeli, karışım modeli, zaman adımı, hücre boyutları. ix, FDTD, scattering, cylindrical leg step model, mixture model, time step, celi dimensions. x
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Zaman domeninde sonlu farklar (FDTD) metodu, zamanla değişim içeren elektromagnetik alan problemlerin çözümünde kullanılan sayısal metodlardan biridir. Bu tezde, hareketli cisimlerden saçılan elektromagnetik dalgaların FDTD metodu ile çözümü yapılmıştır. Hareketli cisim, insan bacakları olarak belirlenmiş ve insan bacaklarından saçılan elektromagnetik dalgalar hesaplanarak insan hareketleri değerlendirilmiştir. Problemin çözümünde, çözümün tekliğinin sağlanmasına, hücre boyutlarının sağlaması gereken kriterlere özen gösterilmiş, zaman adımının belirlenmesinde Courant karalılık koşulu dikkate alınmıştır. Hareketli cisim olarak seçilen insan bacakları iki adet silindir ile modellenmiş ve bu silindirlere ait hareket denklemleri elde edilmiştir. Problem uzayına uygun olarak dairesel elektrik akımı halkası şeklindeki kaynak verici anten olarak seçilmiştir. Hareketli cismin silindir şeklinde olması sebebiyle gelen alan ifadeleri dairesel silindirik koordinat sisteminde yazılmıştır. FDTD metodunun uygulanabilmesi için gelen dalga ve cismin yüzeyinin hareket denklemleri ayrık forma dönüştürülerek saçılan alana ait değer ve grafikler, tanımlanan üç farklı hareket modeli için ayrı ayrı elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSRACT Finite difference time domain method (FDTD) is öne of the numerical methods used for the solution of the electromagnetic problems involving variations with respect to the time. in this thesis, the electromagnetic waves scattering from the moving objects are evaluated by using the FDTD method. The moving object is determined as human legs and the movement of the human legs is considered by calculating the electromagnetic waves scatterred from the human legs. At the solution of the problem, both the uniqueness of the solution and the criteria that celi dimensions should obey are provided and the Courant stability condition is taken into account in the determination of the time steps. The human legs selected as the moving object is modeled by two cylinders and the movement equations for these cylinders are obtained. The circular electric current ring source is chosen as the transmitter antenna appropriate for the problem space. Due to the cylindrical shape of the moving object, the incident wave equations are vvritten in circularly cylindrical coordinate system. For the use of FDTD method, the incident wave equations and the movement equations for surface of the object are transformed to the discrete form and the results and graphics of the scatterred field are obtained for three different movement models, which are described seperately.