Magnetik rezonans sürecinin zaman domeninde sonlu fark yaklaşımları ile incelenmesi
Investigation of magnetic resonance process by finite difference approaches in time domain
- Tez No: 168392
 - Danışmanlar: PROF.DR. TANER ŞENGÖR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Magnetik Rezonans, spin, Larmor frekansı, Bloch denklemleri, rölaksasyon, sonlu farklar yöntemi ıx, Magnetic Resonance, spin, Larmor frequency, Bloch equations, relaxation processes, finite differences method
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Magnetik rezonans görüntüsü, dış bir magnetik alan varlığında, insan dokusundaki bazı atomik çekirdeklerden elde edilen zayıf bir magnetizasyonu ifade eder. Bu magnetizasyonun, sözkonusu çekirdeklerin yoğunluğu ile doğru orantılı olmasından dolayı MR görüntüsü seçilen atomların dağılımını gösterir. Yumuşak dokunun büyük hidrojen konsantrasyonuna sahip olması sebebiyle, proton MR görüntülenmesi tercih edilir. MRI, anatomik bölgelerin kesit olarak görüntülerini verir. MRI, hem fonksiyonel hem de anatomik bilgi sağlar. Statik bir magnetik alanın varlığında, belli atomların nükleer enerji seviyeleri, gelen radyo frekansındaki fotonlarla etkileşime girer. Fotonun yutulmasıyla radyo frekansının doku tarafından emilmesi görüntü üretmek için kullanılır. Bundan sorumlu olay NMR etkisidir. NMR, moleküllerin elektronik yapısını araştırmak için de kullanılır. 1980'lerin başında NMR, görüntüleme için kullanılmıştır. Gelen dalganın frekansı, uygulanan statik magnetik alan büyüklüğü olan Bo'daki spin vektörünün dönme frekansına göre çok büyük ya da çok küçük ise çekirdekten bir cevap almak çok zor olacaktır. RF darbesi olmak üzere uygulanan magnetik alan Bı'in titreşim frekansı, çekirdeğin spin dönme frekansına eşit olduğu zaman, spin magnetizasyonu ve Bı'in birbirlerine göre sabit oldukları gözlenir. Spin vektörü Bj'den bu koşulda etkilenir ve bu koşulda anlatılan frekansa Larmor frekansı denir. Spin vektörü dönmeye başlar. Bu spin uyarılma süreci olarak adlandırılır. Başka bir deyişle, bu spinin daha yüksek bir enerji seviyesine geçtiği süreçtir. RF darbesi kesildiğinde, spin magnetizasyon vektörü, enerji yayarak rölaksasyon sürecine girer. Bu çalışmada, yukarıda anlatılan sürecin hesaplamaları yapılmıştır. Başlangıç noktası olarak, temel denklemler olan Bloch denklemleri alınmıştır. Bloch denklemlerinin analitik ve nümerik çözümleri yapılmıştır. Nümerik çözümlerin sonucu olarak, çekirdeğin magnetizasyonunun vektör gösterilimi yapılmıştır. Nümerik denklemleri yazmak için sonlu farklar yöntemi kullanılmıştır. Analitik ve nümerik denklemler çözülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The MR image represents the weak magnetization, orginated from some of the atomic nuclei in the body tissue, in the presence of an external magnetic field. The MR image shows the distribution of the selected atoms since this magnetization is proportional to the density of those nuclei. Proton MR images are preferred because of the large hydrogen concentration in soft tissue. MRI, gives the cross sectional image of anatomical parts. MRI provides both functional and anatomical information. In the existance of static magnetic field, nuclear energy levels of some definite atoms interfere with the incident photons at radio frequency. Absorbtion of the photons by the body tissue at radio frequency, is used in order to produce the image. The phenomenon responsible from this is called NMR effect. NMR is also used to investigate electronical structure of molecules. In the early 1980s, MRI was used for imaging. If the frequency of the incident wave is too small or too big relative to the rotation frequency of the spin vector at Bo, which is the magnitude of the applied static magnetic field, then it will be hard to get response from the nuclei. When the oscilating frequency of Bi, which is the applied magnetic field as to be an RF pulse, is equal to the spinning frequency of the nuclei, it is observed that they are stable relative to themselves. The spin vector can be effected by Bi in this condition. The frequency explained in this condition is called Larmor frequency. The spin vector begins to precess. This is called the spin excitation process. In other words, it is a process that spin goes up to a higher energy state. The spin magnetization vector goes into the relaxation processes emitting energy when RF pulse is off. In this work, the computations of the process explained above is done. The main equations; i.e., Bloch equations, are taken as the starting point. Both the analytical and the numerical solutions of Bloch equations are given. The vector representation of the magnetization of the nuclei is shown as a result of the numerical solutions. The finite differences method is used to write the numerical equations. The analytical and numerical equations are solved.