Prina piroliz yağının karakterizasyonu
The characterization of olive cake pyrolytic oil
- Tez No: 168407
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NALAN AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: biyoyakıt, piroliz, prina, gaz kromatografisi kütle spektrometresi, FTIR ıx, bio-oil, pyrolysis, olive cake, Gas Chromatography Mass Spectrometer, FTIR
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında, önemli bir biokütle kaynağı olan prinanın sabit yatak boru tipi bir reaktörde, 100 g (%5 nemli, -1500+2000 u-m partikül büyüklüğüne sahip) prina ve 10 g (-200 [im partikül büyüklüğüne sahip ve kuru) katalizör ile birlikte 450°C'de, azot gazı ortamında (200cm3/dk) pirolizi araştırılmıştır. Değişik katalizörler kullanılarak piroliz sonucunda elde edilen sıvı ürüne etkisi çalışılmıştır. Çalışmada dolomit, trona, Na2C03, K2CO3, pirina ve kayısı koku gibi katalizörler kullanılmıştır. Bu katalizörler sanayi katalizörlerden farklı olarak tek kullanıma yönelik ve prosesin yan ürünü olmalarından dolayı tercih edilmiştir. Elde edilen sıvı ürün karakterizasyonun da, viskozite, yoğunluk gibi özelliklerinin yanı sıra FTIR ve GCMS sonuçları değerlendirilmiştir. Katalizörlü ve katalizör kullanmadan yapılan çalışmalar sonucundaki elde edilen sıvı ürünlerin özellikleri karşılaştırılmıştır. Ürünün FTIR analizleri UNICAM MATTSON 1000 model FTIR ile GCMS analizleri ise Thermo DSQ GCMS sistemi ve ZB-5 (30mx0.25mrnx0.25[j,m) ve ZB-5 (60mx0.25mmx0.25nm) kapiler kolonlar kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar şunu göstermiştir ki, katalizörün sıvı ürünün miktarında çok fazla etkisi olmadığı fakat kalitesinde iyileştirmeye neden olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, pyrolysis of olive cake which is a very important biomass source, was investigated in a fixed-bed tubular reactor, 100 g (%5 wet, -1500+2000 |xm particle size) olive cake and 10 g (-200 [xm particle size, dry ) catalyst,under nitrogen atmosphere, at 450°C. The effect of different types of catalysts on the liquid products obtained by pyrolysis was carried out. In this study dolomite, trona, Na2C03, K2CO3, cokes of olive cake and apricot were used. Different from the industrial catalysts these catalysts were prefered, as they are the side products of the process and they can only be used once. In the charactarization of the liquid product, the properties such as viscocity.density and also FTIR and GC-MS results were evaluated. The results obtained without using catalyts were compared. The samples were studied in UNICAM MATTSON FTIR and Thermo Electron GC-MS system by using ZB-5 (30mx025mmx0.25[im) and ZB-5 (60mx025mmx0.25u.m) capillary columns. The results ; the catalyst doesn't have significant effect on the quantity of the liquid product however it improves the quailty of it.