Değişim yönetimi, Türkiye'de değişim yönetiminin uygulanışı ve bir model oluşturulması
Change management, applications of change management in Turkey and developing a new model
  1. Tez No: 168408
  2. Yazar: ZEYNEP EVRİM LALE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TURAY GÖKÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Değişim yönetimi, iş süreçlerinin yeniden yapılandırılması, katma değer üreten süreçler, Change management, business process reengineering, value adding activities. IX
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Literatürde 1990'li yıllarda görmeye başladığımız Yeniden yapılandırma ve Değişim yönetimi, dünyada ve Türkiye'de şirketlerin artan rekabet ortamına uyum sağlamak ve yeni bir yönetim anlayışının yerleştirilmesi amacıyla başvurdukları önemli bir yaklaşım olmuştur. İş Süreçlerinin Yeniden Yapılandırılması bir kurumun katma değer üreten stratejik süreçlerinin, sistem, politika ve organizasyon yapılarının süreçleri destekleyip, iş akışları ve organizasyon verimliliğini optimize edecek şekilde hızlı ve radikal bir şekilde yeniden tasarlanmasıdır. Değişim yönetimi tüm süreçleri hedeflemez; sadece stratejik ve katma değer üreten süreçleri hedefler. Stratejik süreç, şirket varlığının merkezinde yer alan süreçtir. Amaçların ve stratejinin başarılması için temel araçtır. Çoğu durumda bir şirketin stratejik ve katma değer üreten süreçlerinin sayısı, yarım düzineyi geçmemektedir. Son yollarda peşpeşe gündeme gelen birçok yeni yönetim anlayışı karşılaşmaktayız.Bu kalabalık, birçok yöneticinin aklım karıştırmakta ve neyin daha iyi ve avantajlı olduğuna karar vermelerinde zorlanmalarına sebep olmaktadır. Temelde, tüm bu yeni yönetim yaklaşımlarının amacı aynıdır: değişen koşullara ve rekabet ortamına ayak uydurabilmek. Buradan da şu anlaşılıyor ki, hız ve yenilikçiliğin önemli kavramlar olduğu tüm dünya tarafından benimsenmiştir. Ancak amaca en iyi şekilde hizmet edecek yönetim yaklaşımını seçmek için, bu kavramların özlerini kavramak, durum ve şartlan kendi öznel perspektifi içinde değerlendirebilme yetisini kazanmaktır. Değişim yönetimi bize heryerde işe yarayacak bir reçete sunmaktan ziyade, değişimin doğasını kavrayarak her koşulda en iyi sonuca ulaşmamız için bize bir metod öğretir. İşte bu yüzden de, tüm diğer yönetim anlayışlarına göre daha esnek ve uzun ömürlü bir niteliğe sahiptir. Bu tezde, Değişim Yönetimi uygulanırken izlenecek aşamalar açıklanarak değişime nasıl hazırlanılacağından bahsedilmiştir. Mevcut durumun incelenmesinin önemi vurgulanarak, geçmiş hatalardan yola çıkılarak süreçlerin nasıl yeniden yapılandırılacağı açıklanmıştır. Değişim yönetimi uygulanırken bize avantaj sağlayacak başarı faktörleri, ve bize sorun çıkaracak dirençlerden söz edilerek dünya ve Türkiye'den değişim yönetimi örneklerine yer verilmiştir. Türkiye'de, tekstil sektöründe faaliyet gösteren, adı açıklanmayan bir şirketin genel durumundan yola çıkılarak, tekstil sanayiinde uygulanabilecek bir değişim modeli sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Reengineering, which we have met at 1990' s in literature, has been a very considerable approach for the companies for adopting themselves to increasing competition and establishing a new management understanding (change management), in the world and in Türkiye as well. Reengineering is the rapid and radical redesign of strategic, value added business processes, policies and organizational structures of a firm in order to optimize the work flows and productivity. A process is an interrelated series of activities that converts business inputs into business outputs. For example,“fulfill orders”is a process. Processes themselves, are composed of activities. Within the fulfill orders process, an activity may be“chek credit”or“pack order”. There are just three types of activities in a business process which are; value added activities, hand off activities and control activities. Value adding activities add something of importance to the customer- a product or service that a customer needs, wants and is willing to pay for. Not all processes are targets for reengineering. Reengineering only targets those that are strategiz and value addining. Strategic processes are parts of the mission of the company. Generally, these strategic and value ading processes are not more than a dozen. In my thesis, the steps and phases of hange management and reengineering processes are defined.The importance of the examination of the present case and learning from the mistakes is emphasized. The probable resistance factors are also mentioned in order to define the rules that will lead us to success. Finally a model recommended for the textile sector in Turkey is presented.