Betonarme binalarda deprem hasarının olasılık hesapları ile tahmini
Probabilistic earthquake damage estimatition of RC buildings
- Tez No: 168410
- Danışmanlar: PROF. ZEKERİYA POLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem hasarı, Hasar olasılık eğrisi, Performansa dayalı tasarım, Akma, Göçme. xvııı, Earthquake damage, Fragility curve, Performance based design, Yielding, Collapse. XIX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
ÖZET İstanbul ve civarında son yıllarda artmakta olan yıkıcı deprem riski, mevcut yapı stoğunun deprem güvenliği açısından değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmada, mevcut yapı stoğu içerisinde önemli bir yer tutan, orta yükseklikteki betonarme çerçevelerin hasar olasılıkları irdelenmiş, hasar olasılık eğrilerinden hareketle, performansa dayalı tasarım yaklaşımı çerçevesinde tanımlanmış performans seviyelerinin sınır değerleri tahmin edilmeye çalışılmıştır. Mevcut yapı stoğunu, malzeme ve taşıyıcı sistem özellikleri bakımından temsil edebileceği düşünülen bir bina tipi, 1975 tarihli deprem yönetmeliğine göre 3, 5 ve 7 katlı olarak tasarlanmış, Zeytinburnu bölgesi için üretilmiş on iki adet yer kaydı kullanılarak artımsal dinamik çözümlemeye tabi tutulmuş ve her bir yer hareketi altında akma ve göçme kapasiteleri, spektral ivme, spektral yer değiştirme, maksimum yer ivmesi ve göreli kat ötelemesi cinsinden belirlenmiştir. Bu kapasiteler esas alınarak örnek binaların hasar olasılık eğrileri elde edilmiştir. Daha sonra yapılan regresyon çözümlemesiyle eldeki sonuçlar 4 ve 6 katlı binalar için genişletilmiştir. Elde edilmiş olan hasar olasılık eğrilerinden hareketle, performansa dayalı tasarım yaklaşımı çerçevesinde tanımlanmış olan performans seviyelerinin, spektral yer değiştirme ve göreli kat ötelemesi cinsinden sınır değerleri tahmin edilmiş, bu sınır değerlerin yaklaşık değerlerini veren bağıntılar türetilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Considering the increasing major earthquake risk for Istanbul and surrounding area, structural evaluation of the existing buildings seems to be an obligation. In this study, damage probability of mid-rise concrete frame buildings is investigated. To create sample buildings, 3, 5 and 7 storey representative buildings are designed according to 1975 Turkish seismic design code. Using twelve different artifical ground motion records which are produced for Zeytinburnu region, incremental inelastic dynamic analyses are carried out to determine yielding and collapse capacities in terms of peak ground acceleration, spectral acceleration, spectral displacement and interstory drift ratio. Based on those mentioned capacities, fragility curves are constructed in terms of the same ground motion indices. Then, regression analyses were carried out to extend the results for 4 and 6 storey buildings. Using the fragility curves mentioned above, limit values of interstory drift ratio and spectral displacement are estimated for immediate occupancy, life safety and collapse prevention performance levels by using the statistical methods.