Veri madenciliği yaklaşımı ile binaların, geometrik özelliklerine göre kümelendirilmesi
Clustering buildings with data mining approach
- Tez No: 168417
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Kümeleme, veri madenciliği, lazer tarama, sayısal yüzey modeli, sayısal arazi modeli ıx, Clustering, data mining, laser scanning, digital surface model, digital terrain model
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Günümüzde giderek artmakta olan bilgi gereksinimi ve gelişen teknoloji ile birlikte, araştırmacılar daha ekonomik ve hızlı yoldan veri elde etmenin yollarım araştırmaktadırlar. Elde edilen verilerin, bilgisayar ortamına aktarılıp değerlendirmeye alınması; en doğru ve güncel bilginin elde edinme gereksinimi, gelişmelerin kaçınılmaz sonucudur. Yaşadığımız yüzyılda bilgisayar teknolojisi ve coğrafi bilgi birlikte düşünülmek durumundadır. Hızla artan coğrafi bilgi gereksinimini karşılamak için de çeşitli algılama sistemleri geliştirilmiştir. Bunlardan birisi de uçaktan lazerle tarama sistemleridir. Bu çalışmada, lazer tarama sonucu elde edilen verilerin değerlendirilmesi ve bu verilerin veri madenciliği yaklaşımıyla irdelenmesi yapılmıştır. Çalışma giriş ve sonuç bölümleri ile birlikte 10 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın amacı, ikinci bölümde, projede kullanılan ana ve yardımcı veriler, üçüncü bölümde bina hacimlerinin belirlenmesi, dördüncü bölümde tez çalışması boyunca kullanılan yazılım paketleri ve veri madenciliği, beşinci bölümde çalışma süresince ele alman test bölgeleri, altıncı bölümde kümeleme için kullanılacak olan bina özellik verilerinin elde edilmesi hakkında bilgi verilmiş olup; yedinci bölümde kümeleme açıklanmış, sekizinci bölümde binaların elde edilen geometrik özellikler yardımı ile kümelendirilmesi yapılmış, dokuzuncu bölümde üç test alanındaki kümeleme sonuçlan değerlendirilmiş ve son olarak, sonuç bölümündeki öneri değerlendirmelerle çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT İn this era, increasing information systems requirements and technology, researchers focused on to find more economical and fast data manupulating methods. Technological developments these manipulated data must be transfered to computer and these data must be evaluated. In our present time developing computer technologies and geographic information systems would be available together. Different kinds of sensing systems are getting to develop for aiming to cover rapidly increasing geographic information necesities. One of these sensing systems is abbreviation for air-borne laser scanning systems. Subject of this thesis, that the data of laser scanning are evaluated and researched using data mining approaches. This study consist 10 chapter. In the first chapter, aim of this study, in the second chapter the data that are used during the Project working, in the third chapter deriving buildings volume, in the forth chapter the softwares, in the fifth chapter test areas, in the sixth chapter attributes of the buildings these will be used for clustering, in the seventh chapter clustering, in the eigth chapter clustering of the buildings with the geometrical attributes, in the ninth chapter result of the clustering, in the tenth chapter result of the study are explained.