Yer kabuğu hareketlerinin jeodezik ölçme yöntemleriyle belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on determination of crustal deformations with geodetic measurement method
- Tez No: 168418
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ENGİN GÜLAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Global Konum Belirleme Sistemi (GPS), yerkabuğu hareketi, Kalman Filtresi, elastik yan-uzay modeli
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Deprem kuşağı bölgesinde olan ülkemizde, meydana gelen depremlerin etkisiyle büyük emek ve maliyetler harcanarak kurulan yatay ve düşey kontrol ağlarına ait noktaların konumlarında değişmeler meydana gelmektedir. Bu tür ağlarda ve depremden etkilenen bölgelerin tümünde yatay ve düşey yönde meydana gelen deformasyonların tespit edilip, noktalara ait güncel koordinatların hesaplanması gerekir. Bu çalışmada, 17 Ağustos 1999 İzmit ve 12 Kasım 1999 Düzce depremleri öncesi ve sonrası Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün Sakarya ili ve çevresinde yapmış olduğu GPS (Global Konum Belirleme Sistemi) ölçüleri yardımıyla noktalara ait yer değiştirmelerin hesaplanması ve modellenmesi amaçlanmıştır. Yer değiştirme hesaplamalarında birbirinden farklı yöntem ve yaklaşımlar kullanılarak buradan elde edilen kestirimler Kalman Filtreleme Tekniği ile birlikte değerlendirilerek deprem anı etkileri giderilmeye çalışılmıştır. Elastik yan-uzay modeli kullanılarak elde edilen deprem anındaki yer değiştirmelerin deprem sonrası nokta koordinatların hesaplamasında faya yakın bölgelerde yeterince modellenemeyeceği gözlenmiştir. Kalman Filtreleme Tekniği ile birlikte, elastik yan-uzay modelinde kestirilen yer değiştirmeleri ve ayrıca herhangi bir noktanın konum değişimi için elastik yan-uzay model düzeltmesi ile enterpole edilen ölçü-model farkının toplamından oluşan kestirim değerleri kullanılarak elde edilen filtreleme değerinin kullanılmasının uygun olacağı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Our country is on an earthquake band and the occuring earthquakes causes the points, which belongs to vertical and horizontal control grids, to change, where they are obtained after a huge work and cost. In all of these kind of grids and also in earthquake zones, a recalculation must be done to find the current coordinates which are changed because of horizontal and vertical deformations. In this study, it's aimed to calculate and model the changes by using the values obtained from Sakarya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü where they meausred before and after the earthquakes, 17 August 1999 İzmit and 12 November 1999 Düzce, using the GPS (Global Positioning System) in Sakarya and contour of it. In Position change calculations, different methodology and approaches has been used and the results gained from them has been evaluated with Kalman Filter Method to try to remove the earthquake moment effects. It has been observed that earthquake change values which occures at the earthquake moment where they have been gained with Elastic Half-Space model can not be modelled well to near fault zones for after earthquake coordinate calculations. It has been also observerd that with Kalman Filter technique, filter values gained from position changes which are predicted in Elastic Half-Space model and also a position change for any kind of point which is corrected with Elastic Half-Space model with interpolation of measurement-model additon would fit better. Keywords : Global Positioning System (GPS), crustal movement, Kalman Filter, elastic half - space model. XI