Yol aplikasyonunda RTK GPS tekniğinin kullanılması ve doğruluk yönünden incelenmesi
Using the RTK GPS in the highway application and investigation the accuracy of this system
- Tez No: 168422
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: RTK GPS, aplikasyon, yatay konum doğruluğu, düşey konum doğruluğu, referans noktası. vı, RTK GPS, stake-out, HRMS, VRMS, reference point, accuracy.. vn
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Bir çok ölçme ve mühendislik çalışmalarında aplikasyona gereksinim duyulur. Yol aplikasyonu, mühendislik ölçmelerinin en önemli konularından biridir. Yapılan çalışmanın, doğru bir şekilde araziye aplikasyonu, mühendislik ölçmeleri uygulamaları için çok önemlidir. Bu tez çalışmasında, yeni bir teknoloji olan RTK GPS tekniğinin bir yol projesi uygulamasında kullanılabilirliğinin incelemesi yapılmıştır. Yol inşasındaki jeodezik çalışmaların niteliği yolun standardı ile orantılı olarak artmaktadır. Yüksek standartlara sahip otoyollarda jeodezik çalışmalardan beklenen doğruluklar normal jeodezik çalışmalardan beklenen doğrulukları aşmaktadır. Yol inşaatlanndaki jeodezik çalışmaların doğruluk standartları teknik yönetmeliklerle belirlenmektedir. Ancak teknolojik gelişmelerin çok hızlı bir şekilde güncellenememesi, bu yeni teknolojilerin uygulanmasını geciktirmektedir. GPS teknolojisi de bu örneklerden birisidir. Ülkemizdeki yol uygulamalarında ise jeodezik çalışmalar için TCK (Türkiye Cumhuriyeti Karayolları) yönetmeliği kullanılmaktadır. Bu yönetmelik geleneksel ölçme yöntemleri ve datumlan içermektedir. Bu yönetmeliklere, yeni teknolojileri içeren maddelerin hazırlanması ve uygulamaya konulması araştırma ve zaman gerektirmektedir. Son yıllarda RTK GPS Tekniği özellikle yol inşaatlarında büyük olanaklar sağlayan yeni bir GPS tekniği olarak ortaya çıkmıştır. Bu tekniğin Türkiye'nin mevcut ve yeni planlanan jeodezik altyapısı ile kullanılmasının standartları araştırılmış ve öneriler getirilmiştir. Bu araştırma için de uluslararası teknik yönetmelikler incelenmiş ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The highway stake-out is the most important matter in the surveying engineering. The applications of measurements are required the stake-out. The accuracy of stake-out in the survey project is very important for the application of engineering measurement. In this thesiss, using RTK GPS as a new technology in the highway project are tested through accuracy, economically and performance analysis. The quality of the geodetic applications in the highway construction is increased proportionally by the standard of the highway. The expected standards of the geodetic applications in the high standard highway are exceed the expected standarts in the normal geodtic applications. The standards of the geodetic applications in the highway construction are explained in the technical regulations. However, because of updating the new technological developments very quickly, the application of these new technologies are delayed. GPS technology is a sample in these technologies. Turkish Highway Mapping Specification is used for the geodetic applications in our country highway. This specification contains the traditional survey and datum. In this specification, the preparation and application of the article containig the new technologies are required for the investigation and time. Recently, RTK GPS Technique has been appeared the new technology for GPS Technique especially for obtainig great possibilities in highway construction. This technique is investigated for using the standards of the existing and new planning geodetic infrastructure. For this investigation, the international technical specifications are examined and evaluated.