Osmaniye/Bahçe halk kültürü üzerine bir araştırma
The study on Osmaniye/Bahçe folk culture
- Tez No: 514102
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ GÖKŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Bahçe, Halk Kültürü, Geçiş Dönemleri, İnanışlar, Anonim Halk Edebiyatı, Âşık Edebiyatı, Bahçe, Folk Cuture, Transition Periods, Beliefs, Anonymous Folk Literature, Minstrel Literature
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 423
Özet
Bu çalışmada Osmaniye ili Bahçe ilçesi geçiş dönemleri olan doğum, evlenme ve ölüm âdetleri ve bunlara bağlı inanışlar, bayram tören ve kutlamalar, halk inanışları, halk mutfağı, halk zanaatları, sözlü tarih ve çocuk oyunları, anonim halk edebiyatı ve âşık edebiyatı üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde halk kültürü ile ilgili ele alınan konularda yazılı kaynaklardan yararlanılmış ve sonrasında ise yörede yapılmış olan derlemelerle elde edilen bilgiler doğrultusunda yöre kültürünün eski Türk gelenek ve âdetleri ile ilgili ilişkileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise manzum, manzum-mensur ve mensur anonim halk edebiyatı ürünlerine yer verilmiştir. Her bölüm sonunda da verilen ürünle ilgili biçim ve içerik değerlendirmesi yapılmıştır. Üçüncü bölüm ise âşık edebiyatından oluşmaktadır. Bu bölümde günümüzde yörede yaşayan âşıkların kısaca hayatı anlatılmış ve işledikleri konulara göre şiirlerinden örnekler verilmiştir. Aynı zamanda verilen şiirlerin biçim ve içerik değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmanın son kısmında ise yerel kelimeler sözlüğü oluşturulmuştur. Bu çalışmanın sonucunda Bahçe halk kültüründe, hem eski Türk inançlarının hem de Anadolu'daki inanç ve kültür yapısının varlığı ve canlılığı tespit edilmiştir. İslam dininin tesiriyle Bahçe halk kültürü bugünkü şeklini almıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, marriage, death traditions and associated beliefs which are Osmaniye province Bahçe disctrict's transition periods, fasts and ceremonies, folk beliefs, folk cuisine, folk profession,verbal history and children games, anonymous folk literature and minstrel literature have been mentioned. In the first part of the work, written sources are used and then the relations between local culture and old Turkish traditions and customs are tried to be found in the light of information taken from the compilation picked up in the local areas. In the second part of the work, products of verse, verse-prose folk literature are mentioned.At the end of each part, form and content of the products are evaluated. Third part consists of minstrel literature.In this part, the lives of minstrels living in local areas are shortly told and examples from their poetry are given according to the topics which they are handling.At the same time, evaluation of their poetry in terms of content and form is done.At the last part of the work, a local vocabulary dictionary is created. As a result of this work, existance of both old Turkish beliefs and structure of culture in Anatolia are identified.Bahçe folk culture has taken today's shape with the effect of Islam religion.