Güç iletim sistemlerinin tasarım kriterleri ve optimizasyonu
Design criteria and optimization of the transfer organs
  1. Tez No: 168439
  2. Yazar: BAYKAL TAYLAN BALABAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FERHAT DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Frenleme enerjisinin geri kazanımı, aktarma organı. vi, Acquiring back energy during brake process, transfer organs. Vll
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET: Bu tez çalışmasında kara taşıtlarının hızından dolayı taşıdığı kinetik veya konumundan dolayı taşıdığı potansiyel enerjinin frenleme esnasında depolanması, daha sonra aracın ilk hareketinde bu depolanan enerjinin kullanılması amaçlanmıştır. Bu amacın gerçekleştirilebilmesi için proje sırasında kullanılmak üzere mevcut aktarma organları incelenmiştir. Bunun sonrasında frenleme sırasında geri kazanılacak enerjinin ne yöntemle depolanacağı üzerinde durulmuş ve bu yöntemin küçük hacimlerde yüksek miktarda enerji depolayabileceği ve kullanılacak malzemelere erişim kolaylığı bulunduğundan hidrolik akümülatör ile gerçekleştirilmesine karar verilmiştir. Frenleme işlevi aracın tahrik aksından tahrik alacak bir hidropompanın akümülatöre yağ basması ile gerçekleştirileceği, aracın tahrik edilmesinin ise aynı aksı tahrik edecek bir hidromotorun akümülatörde daha önce depolanan basınçlı yağı kullanması ile sağlayacağı ana motora destek yardımcı bir sistem tasarlanmıştır. Sonrasında ana tahriki sağlayan motor ile yeni sistem bağlanıp, iyileştirmesi gerçekleştirilmiştir. Tasarlanan sistem basitleştirilerek bir deney düzeneği kurulmuş ve yapılan denemeler ile tasarlanan sistemin doğruluğu kontrol edilmiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde yeni aktarma organının uygulandığı araçlarda gerçek yakıt tüketiminin ideal şartlarda hesaplanan teorikyakıt tüketimine yaklaştırılması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: This article is a report on acquiring back energy kinetic from the velocity or energy potential from the location during brake process and use this stored energy in the first acceleration. For this purpose the transfer organs examined to use during the research. After that the way of storing energy studied on and it is decided to use a hydraulic accumulator becouse of high amounth of energy can be stored in minimal volumes and its easy to find the materials. A new helping system to the main running system designed. It's braking will be made storing pressurized hydraulic liquid to the hydraulic accumulator by a hydraulic pump driven by main running shaft and it's running will be made by a hydraulic motor using that pressurized hydraulic liquid stored in hydraulic accumulator. After that the main system and new designed, helping system accuplated. The simplified form of the new design has been set as test mechanism and the truthness checked. In the end of the research the real fuel usege has been get closer to the theorical calculated fuel usage with the new system applied vehicles.