Türkiye'nin alternatif enerji kaynakları ve ekonomik etüdü
Energy sources of Turkey and economic analysis
  1. Tez No: 168438
  2. Yazar: BERİL YAZICI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEHRA YUMURTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Kaynakları, Yenilenebilir enerji kaynaklan, Fosil yakıtlar, Ekserji, Ekonomik Analiz ix, Economic Analysis, Renewable Energy, Energy Sources, Exergy x
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Enerji modern yaşamın temel ihtiyaçlarından birisidir ve günümüzde gelişmişlik ölçütü olarak kabul edilmektedir.Gerek gelişen dünyanın gereksinimlerini karşılamak üzere gerekse çevreye verdiği zarar neticesinde fosil yakıt kullanımı yetersiz kalmış ve insanoğlu yeni alternatif enerji kaynaklarına yönelmiştir. Bu çalışmada dünyanın enerji kaynaklarının potansiyeline genel bir giriş yapıldıktan sonra Türkiye'nin yenilenebilir ve diğer enerji kaynakları potansiyeli, kullanımı ve gelişimi ele alınmıştır.Bu enerji kaynakları yatırım maliyeti, birim enerji maliyeti, emisyon değerleri ve ekserji yönünden karşılaştırma yapılarak avantaj ve dezavantajları ile ortaya konmuştur. Bu tezin gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutması açısından genel tavsiyelerde ve bu çalışmanın sonucunda elde edilen bilgiler ışığında da birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Energy is one of the basic necessities of modern life and is deemed to be a criterion of development for the societies today. Whether it be to satisfy the requirements of developing world or as the result of the damage it incurs to environment, use of fossil fuels have been insufficient and humankind have headed towards new alternative energy sources. In this study, potentials of alternative energy sources have been addressed, the availability of such potential has been examined and its future state has been discussed. For this purpose, cost analysis on wind, solar, and renewable energy sources have been made for fueled power plants (such as coal and natural gas), hydroelectric power plants, nuclear power plants, and power plants that use renewable energy sources. In cost calculations carried out cost of investment, annual maintenance and repair costs, and fuel costs have been calculated and energy production unit cost has been found for this energy sources. All these power plants have been compared in the light of the foregoing and the best type is attempted to have been identified based on these factors. İn this study, some offers are defined for study which will worked in the future.