Yığma yapıların analizi
Analysis of masonry structure
  1. Tez No: 168450
  2. Yazar: ALİ OSMAN KURUŞCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ORHUN KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yığma yapılar, Hasar mekaniği, Nümerik analiz, Modelleme, Masonry Structures, Damage Mechanics, Numerical Analysis, Modelling
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Tarihi yapılar kültürel mirasımızın gelecek nesillere iletilmesi açısından çok önemlidir. Yığma olarak inşaa edilen ve günümüze kadar ulaşan bu anıtsal nitelikli yapıların korunması ise ancak yapısal davranışlarının anlaşılması ve modellenmesi ile mümkündür. Bu çalışmada yığma yapıların tarihçesinden başlayarak malzeme özellikleri ile yığma yapıların elemanları hakkında bilgiler verilecek yığma yapıların hasar mekanizmaları araştırılmıştır. Ayrıca ülkemizde yürürlükte bulunan Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmeliğin yığma yapılar hakkındaki kısmı incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Yığma yapıların nümerik analizinde günümüzde halen gerçekçi sonuçlar elde etmek için bir çok modelleme yaklaşımları geliştirilmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmada, yığma yapılar için geliştirilen nümerik yöntemler ve modelleme teknikleri irdelenerek nümerik analizde karşılaşılan sorunlara değinilmiş ve izotrop hasar modeli kullanılarak, gerçek ölçekli deneyi yapılmış ve yük-deplasman eğrileri bulunan duvar örnekleri ile önerilen nümerik analiz yöntemi kıyaslanmıştır. Dolgulu betonarme çerçeveler ve kil tuğla duvarlar, yığma yapı modellenmesinde deneysel ölçüm ve verilerin karşılaştırılması açısından temel alınmıştır. Deney sonuçlarının parametrik analizleri yapılarak hasar modeli malzeme parametreleri için genel bir bağıntı elde edilmeye çalışılmış ve elde edilen bağıntı başka duvar örnekleri de modellenerek bağıntıların doğruluk derecesi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ancient structures, Which constitute a very important part of our cultural heritage, should be carefully protected. Most inportant thema to protect historical structures is understanding their stuructural behavior and modelling the monument. In this study, first, it is expressed the history of masonry structures with material properties and members of the masonry structures. And it is searched the damage mechanism and collapse shapes, also the part of the guide which is about the buildings will be built in seismic regions investigeted and mentioned the rules have to be obeyed while building masonry structures Now a days, many researchers are still trying to develop a lot of approaches to get more correct and suitable methods for numerical analysis of masonry structures. In this study numerical methods and modelling techniques, which are developed for masonry structures, are exemined and explained the problems can be came across and speciman walls, which have load-deflection diagrams, are used for comparison with the proposed isotropic damage model of masonry. Infilled reinforced conrcrete frames and masonry walls are based of this parametric study and comparison. The aim of this study is developing general parameters for isotropic damage model of masonry structures. Finally, it is searhed the accuracy of parameters with other wall specimens