Pozitron emisyon tomografisi ile görüntülemede hastalara verilen 18F-FDG'den kaynaklanan radyasyon hasarının mikronukleus analiz yöntemi ile incelenmesi
Investigation of the radiation damage caused by 18F-FDG injected to the patients for medical diagnosis with positron emission tomography by means of micronucleus analysis method
- Tez No: 168449
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YASEMİN YARAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pozitron Emisyon Tomografisi (PET), 18F-FDG (2-deoxy-2-[18F]- fluoro-deoxyglucose), Mikronukleus (MN), Biyolojik dozimetri ıx, Positron Emission Tomography (PET), 18F-FDG, (2-deoxy-2-[18F]-fluoro- deoxyglucose), Micronucleus (MN), Biological dozimetri
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Bu çalışmada, tıbbi görüntüleme amacıyla kullanılan Pozitron Emisyon Tomografisi (PET) tekniğinde, vücuda aktarılan radyoaktif 18F-FDG'nin (2-deoxy-2-[18F]-fluoro-deoxyglucose) neden olabileceği biyolojik etkiler, bir biyolojik dozimetri yöntemi olan, mikronukleus (MN) analiz yöntemi kullanılarak araştırılmış ve oluşan hasarların biyolojik doz eşdeğerleri belirlenmiştir. Biyolojik dozimetri, genel anlamı ile kişilerin soğurduğu radyasyon dozunun biyolojik belirleyiciler kullanılarak tespit edilmesidir. Biyolojik dozimetri olarak kullanılan yöntemlerde biyolojik belirleyici olarak beyaz kan hücreleri (lenfositler) kullanılmaktadır. MN analiz yönteminde, steril kültür laboratuarlarında bölünmeye teşvik edilen lenfosit hücreleri, bölünmenin 48. saatinde bir kimyasal madde ile ikinci mitoz bölünmenin interfaz evresinde bloke edilmektedirler. Bu evrede bloke edilerek oluşturulan hücrelere binukleat hücreleri adı verilmektedir. Binukleat hücreler içerisinde oluşan MN'ların sayılması ve elde edilen değerlerin doz-cevap eğrileri kullanılarak doz değerlendirilmesi yapılabilmektedir. Mikronükleuslar sitoplazma içinde, ana çekirdeğin dışında fakat çekirdeğin şekil, yapı ve boyanma özelliklerini yansıtan, küçük küresel yapılardır. Bu amaçla, kanser hastalarının vücutlarına damar yolu ile F-FDG zerk edilmeden önce ve sonra kan örnekleri alınmış ve MN analiz yöntemine göre kültüre alman kan örneklerinde MN sayımlan yapılmıştır. Elde edilen değerlerin doz-cevap eğrileri kullanılarak doz karşılıkları bulunmuştur. Çalışmada elde edilen sonuçların literatürde FDG'nin vücuttaki dağılımı ile ilgili çalışmalarda bulunan sonuçlarla uyum içerisinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, by using a biological dozimetri technique, micronucleus analysis method, the radiation damages caused by the radioactive 18F-FDG (2-deoxy-2-[18F]-fluoro-deoxyglucose) injected to the patients in order to obtain image during a radiological diagnosis technique such as Positron Emission Tomography (PET) are investigated and the biological dose equivalents of the radiation damages are determined. Micronucleus analysis method is one of the most widely used cytogenetic techniques for determining the chromosome defects in lymphocytes. Because MNi are expressed in cells that have completed nuclear division, they are ideally scored in the binucleated stage of the cell cycle. Micronuclei (MNi) are small, spherical structure in cytoplasm, outside the main nucleus but demonstrating the same shape and structure, but smaller than the main nuclei in the cell, and painting properties with the nucleus. For the micronucleus analysis, body circulating blood lymphocyte cells, cultured from blood samples taken directly the patients suffering cancer were used and micronuclei counting were performed before and after 18F-FDG injection. The counting criteria developed by Fenech and Morley were followed and micronuclei in binucleate cells having preserved cytoplasm, were counted. Average 2500 binucleate cells were scored for each sample. The results were found similar, other authors' measurements of normal organs with variable metabolic activity on FDG PET imaging.