İnce cidarlı mütemadi kirişlerin çarpılmalı burulmaya göre hesabı
Calculation of thin walled continuous beams according to torsion with warping
  1. Tez No: 168460
  2. Yazar: TUNA ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. ZAFER ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnce cidarlı çelik, çarpılmalı burulma, geçiş matrisi metodu. vııı, Thin walled steel, torsion with warping, transformation matrix method. IX
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Özellikle çelik yapılarda kullanılan elemanlarda, cidar kalınlıkları diğer boyutlarına göre çok küçük olan narin kesitlere rastlanmaktadır. Bu tip elemanların analizinde, gerilme hesabı klasik mukavemetteki bağıntılarla yapıldığı takdirde sonuçlar gerçeği yansıtmamakta, normal kuvvet ve bileşik eğilme ifadeleri olayın tamamını kapsamamaktadır. Yüklerin statik sisteme eksantrik etkimesi durumu burulma etkisini beraberinde getirmektedir. Asıl fark burulma etkisinin gözetilmesiyle kendini göstermektedir. Burulma etkisi altında oluşan deformasyon sonucu, klasik mukavetten farklı olarak kesitler düzlemsellikten çıkmakta, enkesit çarpılması meydana gelmektedir. Burulma etkisi ve enkesit çarpılması özellikle ince cidarlı elemanlarda ihmal edilemeyecek düzeyde normal gerilme ve kayma gerilmeleri meydana getirmektedir. Bu çalışma, Prof. A. Zafer ÖZTÜRK'ün doçentlik tezi temel alınarak geliştirilmiş ince cidarlı mütemadi çubukların çarpılmalı burulmaya göre analizini gerçekleştiren bir bilgisayar yazılımını içermektedir. Çalışmanın ilk kısımlarında çarpılmak burulmanın teorik alt yapısı için gerekli olan bilgiler sözü edilen tezden alınarak aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Especially in the items used in steel constructions, cross sections which are not as thick as their other dimensions are come across. If strength computes with classical strength formulas in analysis of these members, results could not display the accurate values, tension and skew bending formulas do not cover the whole procedure. Application of loads to static system eccentrically causes torsion effect. The main difference appears with considering the torsion effect. Cross sections lose their linear format and cross section warping occurs based on the deformation which occurs under the torsion effect. Torsion effect and cross section warping cause normal stress at a negligible level and shearing stress at thin walled members. This present study includes a computer program which is developed to analyze thin walled continuous beams according torsion with warping, depending on Prof. A. Zafer ÖZTÜRK's associate professorship thesis. Required information about torsion with warping is presented in the initial sections of this study according to the thesis mentioned above.