Kompozit döşeme ve kirişlerin hesabı ve kompozit kirişlerin stabilite problemleri
Calculation of composite slabs and beams and stability problems of composite beams
  1. Tez No: 168459
  2. Yazar: İLKER DURMUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. ZAFER ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit döşeme, kompozit kiriş, stabilite. XV, Composite slab, composite beam, stability. xvt
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
20. Yüzyıl başlarında, uçak endüstrisinin mümkün olduğunca hafif, fakat taşıma kapasitesi o nispette yüksek elemanlara ihtiyaç duyması, soğukta şekil verilerek üretilen ince cidarlı çelik taşıyıcılar üzerine yoğun araştırmalar yapılmasını sağlamıştır. 1. Dünya savaşı sırasında otomobil kaportaları ve demiryolu vagonlarının üretiminde bu elemanlar kullanılmış; öte yandan 2. dünya savaşı sırasında ortaya çıkan malzeme darlığı, bu tekniğin daha da geliştirilmesine neden olmuştur. Uçak ve otomobil sektörü ile başlayan bu bilgi birikimi, zamanla inşaat sektöründe de kullanılmaya başlanmış; önceleri yalnızca betona kalıp vazifesi yapan katlanmış sac, sisteme büyük ekonomi kazandıran taşıyıcı bir elemana dönüştürülmüştür. Bu çalışmada, kompozit döşeme ve kirişlerin hesabmda bilinmesi gereken özel konular ve ilgili T. S. kuralları bir araya getirilmiştir. Özellikle kompozit çalışma sürecine yönelik farklı düşünceler ve algoritmalar hem kompozit döşeme, hem de kompozit kirişler için ortaya konmaya çalışılmıştır. Kompozit çalışma, kirişlerin moment taşıma kapasitesini artırmakta, ancak bu sebeple çelik kiriş daha büyük kesme kuvvetlerine karşı koymak zorunda kalmaktadır. Bu da stabilite problemlerini ortaya çıkarır. Yerel burkulma üzerine varılan sonuçlar deneysel çalışmalara dayandmlmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the beginning of the 20th century, the plane industry's need for components that were extremely light, yet had a high carrying capacity helped encourage extensive research on cold formed thin-walled members. This method was used during the First World War to make car hoods and railroad wagons; on the other hand the material shortage during the Second World War caused the need to further research this technique. This knowledge accumulation which started in the airplane and automobile sector, with time was beginning to be used in the construction sector, and folded metal sheet, which previously was only used as a formwork for concrete, is now a carrier member that earns economy for the system. In this practice, certain subjects on composite slabs and beams that are needed to know and involved T.S. regulations are brought together. Different thoughts and algorithms aimed at composite working durations are especially being worked at to be manifestated for composite slabs and composite beams. Composite working increases the moment capacity of beams, but the steel beam must resist bigger shear forces. This causes a problem of stability. Results on local buckling demand on researches of tests.