Akifer parametrelerinin belirlenmesinde kullanılan analitik metodlar
The analytic methods used in determining aquifer parameters
- Tez No: 168461
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN BİRPINAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Akifer parametreleri, iletkenlik, depolama katsayısı, pompaj ve gözlem kuyuları xıı, Aquifer parameters, transmissivity, storage coefficient, pumping and observation wells. xin
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Hidrolik Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 117
Özet
Yeraltı suyu akım parametrelerini belirlemek, yeraltı suyu potansiyelinin belirlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Parametreleri belirlemede uygulanan geleneksel ve yenilikçi metotlarla elde edilen iletkenlik (T) ve depolama katsayısı (S) değerleri tezde verilmektedir. Tez çalışmasının birinci bölümünde konunun önemi, amacı, yöntemi ve düzeni hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, akifer ve akifer tipleri konusu kapsamlı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde, akifer parametrelerinin temel özellikleri, literatürden incelenerek açıklamaları yapılarak verilmiştir. Dördüncü bölümde, akifer parametrelerinin belirlenmesinde dengeli veya yan dengeli yeraltı suyu akımı kabulüne göre geliştirilmiş metotlar incelenmiştir. Beşinci bölümde, akifer parametrelerinin belirlenmesinde dengesiz yeraltı suyu akımı kabulüne göre geliştirilmiş metotlar incelenmiştir. Altıncı bölümde, İçel'de T.E.K. tarafından yaptırılması düşünülen nükleer enerji santrali için yapılan inceleme ve santralin ihtiyaç duyduğu 501t/sn lik temiz su ihtiyacını karşılayabilmek için Devlet Su İşleri tarafından açılan 22148-B numaralı pompaj kuyusu ve onun etrafında açılan gözlem kuyularının incelemeleri verilmiştir. Yedinci bölümde, arazi verilerine dördüncü ve beşinci bölümlerde verilen metotlar uygulanmıştır. Sekizinci bölümde, uygulanan metotlardan elde edilen sonuçlar ve bu sonuçların ışığı altında yapılan yorumlar verilmektedir.
Özet (Çeviri)
It is very important to determine groundwater flow parameters for identifying of groundwater potential. Transmissivity (T) and storage coefficient (S) has been given in this thesis by using classical and new methods which is used in identifying of parameters. In the first section of the thesis, some information about importance, aim, methodology and formation of this study has been given. In the second section, a comprehensive examination on aquifer and aquifer types has been made. In the third section, principal properties of aquifer parameters have been examined based on literature and their explanations have been given. In the fourth section, the methods which were developed as based on steady groundwater flow have been examined in determining aquifer parameters. In the fifth section, the methods which were developed as based on un-steady groundwater flow have been analyzed in determining aquifer parameters. In the six section, an examination, made for nuclear energy station which is planned to construct in İçel by T.E.K. and investigations of pumping well (No: 22148-B), drilled by D.S.İ. to ensure 50 lt/sec clean water for the nuclear station, and observation wells have been given. In the seventh section, the methods given in the forth and fifth sections have been applied on field data. In the eighth section, the results of performed method and comment have been given.