Çok aşamalı modeller ve bir uygulama
Multilevel modelling and application
  1. Tez No: 168462
  2. Yazar: FATMA NOYAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DOĞAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Çok aşamalı regresyon modelleri, Hiyeraşik lineer modeller, Tesadüfi katsayılı regresyon modelleri xıı, Multilevel regression models, hierarchical linear models, random coefficient models xm
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Çok aşamalı modeller, özellikle hiyerarşik ya da kümelenmiş yapıya sahip verilerin istatistiksel analizinde kullanılırlar. Hiyerarşik yapıya sahip verilerde, standart istatistiksel testler için gerekli olan gözlemlerin birbirinden bağımsızlığı varsayımı bozulduğundan çok aşamalı regresyon modellerine başvurulur. Bu çalışmada, 2002 - 2003 Eğitim Öğretim yılı YTÜ“Öğretim Elemanı Değerlendirme Anketi”baz alınarak öğrenci gözüyle öğretim üyesinin etkinliği değerlendirilmiştir. Bölümler ve bölümler içindeki öğrencilerden meydana gelen kümelenmiş veri seti 2 aşamalı hiyerarşik bir sistem meydana getirmektedir. Ve bu sistem içinde bölümler arasında öğretim üyesi etkinliğinin anlamlı farklılıklar gösterdiği görülmüştür. Bölümler arasında bu farklılıkları açıklayabilmek amacıyla, hiyerarşik lineer modellerin özel hallerinden meydana gelen çeşitli alt modellerden yararlanılmıştır. Kurulan bu modellerin ikili karşılaştırılmaları sonuncunda hiyerarşik yapıya sahip veri seti için en uygun modelin tesadüfi katsayılı regresyon modeli olduğuna karar verilmiştir. Bu modele göre ise, YTÜ'de öğrenci gözüyle öğretim üyesi etkinliğinin bölümler arasında anlamlı farklılıklar gösterdiğine karar verilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Multilevel modeling which is often used in social sciences for analyzing data has a hierarchical or clustered structure, for instance in educational research where pupils nested within schools. A crucial problem in the statistical analysis of hierarchically structured data is the dependence of the observations at the lower levels. Multilevel models account for this dependence and in recent years these models have been widely accepted. We apply the multilevel analysis approach to the YTÜ 2002-2003 educational data and the aim is to 'investigate the academicians' performance in Yıldız Technical University. These data with a two level structure consisting of students nested within different departments. The objective of this analysis is to assess whether there is a significant difference in mean academicians effectiveness across departments. Our study illustrated multilevel approach with different submodels which viewed as special cases of the hierarchical linear models. We discuss submodels and decide to using the random coefficient models for explain to academicians performance. The results from the random coefficient regression model indicated that academicians performance varies across the departments.