Sera ısıtma sistemleri ve tasarımlarının geliştirilmesi
Greenhouse heating systems and improve their designs
- Tez No: 168472
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET KOYUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sera ısıtma sistemleri, sera ısı kaybı, sera ısı kazancı, taşırım ısı geçişi, ışınım ısı geçişi xıı, Greenhouse heating systems, greenhouse heat loss, greenhouse heat gain, convection heat transition, radiation heat transition. xiu
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZET Bu yüksek lisans tez çalışmasında, Cross-linked PEX malzemeden üretilen boruların değişik şekillerde satılmasıyla oluşturulan dört farklı diziliş ve bu dizilişlerin her biri için farklı su giriş-çıkış sıcaklıklarında yapılan deney sonuçları incelenmiştir. Bu dört diziliş arasından seçilen iki diziliş üzerinde ayrıntılı teorik hesaplamalar yapılmıştır. Bu teorik hesaplamalarda, borular 10' ar cm.'lik parçalara ayrılarak ve her bir parça için bir karakteristik uzunluk bulunarak, taşınım ve ışınım hesaplan ayrı ayrı yapılmış, bunların toplanmasıyla teorik hesap sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu teorik hesap sonuçlarıyla deneysel hesap sonuçlan karşılaştırılmış, böylece deneysel çalışmaya teorik bir temel oluşturulmuştur. Bunun yanı sıra, sera dış boyutlarına bağlı olarak sera ısı kaybı hesap mantığı kurulmuş ve seradaki ısıtma hesaplan bitki özeline inilerek yapılmıştır. Böylece kurulması istenilen sera için ölçü seçimi ve ısı kaybı hesaplarından başlamak üzere,“hangi düzenekte, kaç sıra ve toplam kaç metrelik PEX boru ısıtma sistemi olması gerekir”sorusunun cevabı detaylı şekilde oluşturulmuştur. Görsel olarak bakıldığında, bu iki dizilişin sıra adetleri ve boru metraj lan arasında büyük farklar çıkacağı sanılmasına rağmen yapılan teorik ve deneysel hesap sonuçlan bu farkların çok küçük mertebelerde olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, four separate orders of arrangement of pipes made of cross-linked PEX material are studied as well as the experiment results obtained through in-out water flow temperatures at different arrangements. Detailed theoretical research and calculation have been conducted on two of the mentioned four arrangements, during which the pipes are divided into 10 cm parts by determining a characteristic length in order to be able to separately calculate the amount of radiation and movement for each of those parts. Thus, the accumulation of data has paved the way for obtaining theoretical results, which then have been compared with experimental results of calculation. Consequently, a basis for experimental study is provided. In addition, a calculation method for loss of radiation has been established in line with the dimensions of a standard green house, and calculation of radiation has been obtained by taking each plant into account. In this way, the answer to the question of“what size of a setup of PEX pipe heating system is needed in what arrangement”is satisfactorily given in detail. Although it would be inferred at a glance that there is a vast difference between the number of orders and their length, the results of theoretical and experimental studies have indicated that these differences are of minor importance.