40 ton laminasyon pres konstrüksiyon analizleri ve dizaynı
Construction analysis and design of a 40 tones high speed press
- Tez No: 168471
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHARREM BOĞOÇLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pres, Laminasyon presi, Konstrüksiyon, Analiz, Dizayn. vııı, Press, High Speed Press, Construction, Analysis, Design. IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Makineler hayli çeşitlidir ve amaca uygun olarak da birbirlerinden hayli farklı yapılarda olabilmektedirler. Bunlar içinde yer alan presler, farklı amaçlarla kullanılabilen makinalardır. Bu grup makinalar, belli bir kullanım elemanının imalatı için kullanılabildiği gibi sanayi elemanı olarak kullanılacak elemanların yapımında da kullanılabilmektedirler. Preslerin kendi içinde farklı tipleri mevcuttur. Ancak, genellikle, şekil verme amaçlı kullanımları söz konusudur. Bu tip makinalarda basınç uygulama esastır. Bir başka deyişle, presler, genel olarak basınçla şekil verme makinalarıdır. Bu çalışmada, imalat teknolojisinde Önemli bir yeri olan preslerden özel bir pres olan larninasyon preslerine ilişkin bir tasarım yapılması hedeflenmiştir. Eksantrik presin rasyonel tasarımının gereçeklenebilmesi için öncelikle, pres gücü seçilmiştir. Bu Yüksek Lisan tezi için tasarımlanan pres gücü, sanayinin talebi olan bir güç seviyesi olarak 40 ton olarak belirlenmiştir. Bundan sonra, pres elemanlarının uyumlu şekilde seçilmesi gerekmekteydi. Bu nedenle, preslerin kullanımı şekilleri ve önemli kısımları incelenmiş ve bu preslerin kullanımı için gerekli şekiller verilmiştir. Eksantrik pres tasarımında, ana elemanlardan başlanarak, yan elemanlar ve destekleme elemanları seçimi ve hesaplamaları yapılmıştır. Ayrıca her aşamada kontrol hesaplamalarına da yer verilmiştir. Tasarımlama yapılırken üç boyutlu CAD programlarından SolidWorks programından yararlanılmıştır. Ayrıca, tasarımı üzerinde çalışılan presin gövdesi ve kuvvet depolayan ana elamanı olan volanının katı modelleri CosmoXpress analiz programı yardımı ile deformasyon analizine tabi tutulmuşlardır. Tüm kontrol, boyutlandırma ve analiz işlemleri sonucunda 40 ton nominal kuvvetine haiz larninasyon presinin konstrüksiyonu gerçekçi bir biçimde tamamlanmış ve hayata geçirilebilir hale getirilmiştir. Böylelikle, endüstrinin sıkça talebi olan ve farklı amaçlarla kullanılan bir eksantrik pres tasarımı yapılmış, detayları verilmiş ve sanayide kullanılabilecek bir çalışma gerçeklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There are many types of machines and they have many differences according to each other. One of them are presses and they can be used for the several purposes such for manufacturing of any product and also can be used for manufacturing of the industrial elements. Presses can be classified at different groups and they have many types. However, generally they can be preferred for using of shapazied. Press application is the main procedure in these machines. So the shapized could be supplied by the press application. In mis study, it is purposed that the design of lamination pres which is a special press type. For the rational design, the press power have been selected firstly. It is selected as 40 tones that is industrial applicable one. Then, the press component should be selected according to each other. So, at once, press elements and auxilary elements are investigated and some related schedules are given in the thesis. Design calculations have been done for the main and supported elements of eccentric press. Furthermore, control analysis applied at every stage of the design. A CAD-CAM program namely SlolidWorks had been used for design of the press. In additional of them, with a special analysing program, which is called as CosmoXpress, the analysing of the press body and the main force storage element as flywheel had been done. After taking the results of the calculations and the analysis, design of a lamination press of 40 tones that can be used for the different purposes, had done and submit with details. So, it can be realized as an industrial applicable study.