Baca gazlarından atık ısı geri kazanımının deneysel olarak incelenmesi
An experimental investigation of heat recovery from chimney gases
- Tez No: 168473
- Danışmanlar: PROF.DR. OKTAY ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atık ısı, enerji kazanım, eşanjör, baca gazlan vııı, Waste heat, energy recovery, heat exchanger, flue gases IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Ülkemizde sanayide kullanılan kazan ve fırın sistemlerinden çıkan yüksek sıcaklıktaki atık gazlar, içerisinde önemli miktarda enerji bulunmasına rağmen kullanılmadan çevreye atılmaktadır. Bu durum, Türk sanayisinde enerjinin verimli bir şekilde kullanamamasına, dolayısıyla önemli ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Oysa bu tür enerji kayıplarını, enerji geri kazanım sistemleri kullanarak önemli ölçüde azaltmak mümkündür. Bu çalışmada, Emel Kazan firması tarafından yürütülen, KOSGEB destekli“Atık Isı Geri Kazanım Sistemi”projesi kapsamında deneyler yapıldı ve bu sistemin ısıl verimi tespit edildi. Bir atık ısı geri kazanım sisteminde dikkat edilmesi gereken en önemli husus, sistemde kullanılacak eşanjör tipini belirlemektir. Deneyde, sanayide en çok tercih edilen gövde borulu bir su eşanjörü kullanıldı. Emel Kazan firmasında, ısıtma amaçlı kullanılmakta olan sıcak su kazanından atılan baca gazlarından faydalanarak çalışan ısı geri kazanım sistemindeki verim değeri yapılan deneyler sonucu yaklaşık % 20 seviyesinde çıkmıştır. Deneyler Emel Kazan fabrikasının çatısınının yükseltilmesi sonucunda oluşturulan geniş laboratuvarda yapılmıştır. Eşanjöre ve baca gazı borusuna giriş ve çıkıştaki hız, sıcaklık ve debi değerleri ölçülmüştür. Deneylerde kullanılan bilgisayarlı ölçüm sisteminin bileşenleri satın alınmıştır. Ölçüm sisteminin performansı belirlenmiş, cihazların doğru olarak çalışması sağlanmıştır. Deney sistemi değişik eşanjör tiplerinin test edilmesine uygun modüler bir tasarımda imal edilmiştir ve kompak levhalı tip gibi yeni eşanjörlerle yapılacak deneylere hazırdır. Hazırlanan bu çalışma, Türk sanayisi için atık ısı geri kazanım sistemleri oluşturmada bir örnek teşkil etmektedir. Daha yüksek kapasiteli kazan ve fırınlarda, daha yüksek verimli ısı eşanjörlerinin kullanımı Türk sanayisine enerji yönünden önemli yararlar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT High temperature flue gases from boilers and furnaces in Turkish industry are discharged into environment although they contain considerable energy. This condition causes an ifefficient use of energy in Turkish industry with significant economic losses. However, it is possible to reduce these losses considerably by installing energy recovery systems. In this study, efficiency of a heat recovery system was determined experimentally at Emel Kazan factory within the framework of a KOSGEB project entitled“Waste Heat Recovery System”. The most important factor in waste heat recovery system is determination of heat exchanger type. A shell - pipe water heat exchanger commonly preferred in Turkish industry was used in experiment. The efficiency of the waste heat recovery system utilizing hot flue gases from a boiler in Emel Kazan factory was measured as approximately 20 %. Experiments were conducted in a laboratory built on the attic of Emel Kazan factory. Fluid velocity, temperature and flow rate was measured at the inlet and outlet of the heat exchanger and the pipe of flue gases. Components of a computerized data acquisition system was purchased. Performance of the data acquisition system was determined and proper functioning of the system components was verified. The experimental setup was designed in a modular concept suitable for testing additional heat exchangers and is now ready for experiments with new exchangers such as compact plate types. The work presented here is an example for Turkish industry in installation of waste heat recovery systems. Use of more efficient heat exchangers in larger capacity boilers and furnaces will provide significant economic benefits to Turkish industry.