Açık spor alanlarında suya karşı alınan önlemler ve yapılan düzenlemeler
The preventions and preparations against water in open sport fields
  1. Tez No: 168494
  2. Yazar: OYTUN BİLSEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERKAN AVLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Açık spor alanı, drenaj, zemin kaplamaları, geotekstil, eğim, toprak yapısı, doğal çim, sentetik çim, sulama sistemleri, spor alanları, kort, saha, DİN 18035, Open sport area, drainage, surface coverings, slope, ground structure, natural grass, synthetic grass, watering systems, sport areas, court, field, DIN 18035. XI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Gerek Türkiye'de gerekse yabancı ülkelerde, karşılaşılan pek çok değişik yapıdaki ve değişik fonksiyondaki spor alanında su ve suyla ilgili sorunlar görülebilmektedir. Bu tip sorunlar sonucunda spor alanları üzerinde su birikmekte, spor kortunun zemininin dokusu bozulmakta ve en sonunda spor alanı kullanılamaz duruma gelmektedir. Bütün bunların yanında zemin altı drenajının iyi yapılmamış bir açık spor alanında yapılan bir spor karşılaşmasının yağış gibi iklimsel etkilerle iptal edildiği görülmektedir. Buna ek olarak sporcu yaralanmaları gibi olaylar bu durumdaki spor alanlarında daha sık bir biçimde ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada İstanbul'daki alanlar baz alınarak açık spor alanlarında karşılaşılan su sorunları incelenmektedir. Araştırma içerisine zemin üstünde görülen eğim, bozulma, iklimle ilgili olaylar, sulama sistemleriyle ilgili örneklerin yanısıra zemin altında yapılan drenaj tabakalarının yeterlilik seviyesi, tasarım ve uygulama sorunları gibi olaylar da alınmaktadır. Araştırmada incelenen örneklerden ve görülen alanlardan yola çıkılarak spor alanları için gerekli bir standardın oluşturulamadığı, zemin üstüne yapılan basit nitelikteki bir spor alanının dahi belli zemin altı düzenlemelerine gereksinim duyduğu anlatılmak istenmektedir. Ayrıca spor alanlarındaki sorunların yalnızca yağan yağmurun veya karın etkisi gibi nedenlere bağlı olmadığı da araştırma sonucunda görülen sonuçlardandır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Both rainwater and groundwater related problems in different types of sport areas may occur worldwide. As a result of these problems; water droplets accumulate on the sport fields, causing premature deterioration of the flooring and eventually the sport field becomes useless. As well the game on a sport field whose drainage isn't properly constructed can be cancelled due to rain or climatic effects. Moreover sporting injuries appear more frequently on sporting areas of water problems. İn this study, the investigation of water problems on open sport fields is aimed. The problems such as slope at the surface, deterioration on the surface, finish failures and climatic effects are taken nito consideration with the context of drainage layers and the results of design and practice. From the examples that are examined and the areas that are seen, it can be concluded that; a simple standard for the sporting areas are not made and a simple field may need an underground structure. İn addition to these it's seen that, the problems over the open sport areas do not only appear because of the effects like rain or snow.