Tensegrity sistemler
Tensegrity systems
  1. Tez No: 168502
  2. Yazar: KÜRŞAD KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÖRÜN ARUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tensegrity, iç gerilme, denge, uzaysal sistemler, ağ görünümlü sistemler xı, Tensegrity, self-stressed equilibrium, spatial structures, cable structures, hi-tech systems Xll
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Uygarlıklar ve kültürler geliştikçe teknoloji de gelişmektedir. Teknolojinin gelişmesi, toplumların sosyal ve kültürel yaşamının her alanını etkilemiştir. Bu etkileşimle birlikte yoğun nüfuslu toplumlar, belki içgüdüsel tutkularım tatmin etmek, belki doğal ihtiyacını karşılamak amacı ile ileri teknoloji kullanarak büyük açıklıklar geçen binalar ve gökyüzüne uzanan gökdelenler inşaa etmeye başlamıştır. Gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıkan uzaysal yapım teknikleri, insanlığın eski tarihlerde hayal bile edemediği seviyelere ulaşmıştır. Tensegrity sistemler, henüz gelişmekte olan uzaysal, kablo ağı görünümünde ileri teknoloji gerektiren sistemlerdir. 1948 yılında Bilim adamı R.B.Fuller tarafından bahsedilen“Tensional Integrity”, gelecek yapım sistemlerine yön verecek önerilerde bulunmuştur. Çubuklar ve kabloların tutarlı bir geometri ile oluşturduğu, doğru tasarlanmış ve hassas statik hesaplan yapılmış tensegrity sistemler, geniş açıklık geçebilen yapım sistemlerindendir. Tensegrity sistemlerin karmaşık yapısı ve mekanizması, ancak bilgisayar yazılımları ile çözümlenmektedir. Geleneksel hesaplama yöntemleri ile sistemin mekanizmasını çözmek çok güçtür. Günümüz teknolojisi ile tensegrity sistemlerin gerek işleyiş mekanizması gerek strüktür tasannu çalışmaları çok rahatlıkla yapılabilmektedir.“Tensegrity”, bazı bilim adamları tarafından bir yaşam felsefesi olarak kabul edilir. Tensegrity felsefesinin en önemli prensibi“denge”dir. Tensegrity felsefesinin kabul ettiği bu dengenin tüm evrende ve dünyada var olduğu iddia edilmektedir. Tensegrity sistemlerin inşaat sektöründeki ve uzay teknolojisi alanındaki yerinin ne olacağım belirlemek için bu sistemlerin işleyiş mekanizmasının ve oluşum prensiplerinin çok iyi kavranması gerekir. Bu çalışmada, tensegrity sistemlerin tarihi, tanımlan, temel kavramları ve sınıflandırılması gibi başlıca konular incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Development of the civilization and culture influence the technology in the course of time. With this influence, civilizations have- built wide-open spaced structures to satisfy both their instinctive nature and their necessity and constructed wide spread and highrise buildings. The construction techniques of spatial structures have developed to inconceivable levels that mankind ever imagine. Tensegrity structures, that are still under development, are spatial and hi-tech systems. In 1948,“Tensional Integrity”mentioned by R.B.Fuller, have opened a new way to future construction systems. Tensegrity systems made of struts and cables and are designed with careful statical and mecanical methods, are systems that can span wide areas. Computer softwares are used to analyse the complicated configuration and mechanism of tensegrity structures. Traditional methods can no longer help in analysing this kind of systems. With todays computer softwares, it is possible to solve the mecanism of tensegrity structures. Some scientists express that tensegrity is a philosophy of the natural life.“Equilibrium”is the most important philosophy of tensegrity systems. It is expressed that all universe has equilibrium in a circle of life. To design a space with hi-tech tensegrity structures, principles of the self-stressed equilibrium, and mecanism has to be well understood. In this study, the history of tensegrity systems, fundamental concepts and typology criterias are examined.