Karbotermal redüksiyon yöntemiyle ön şekillendirilmiş silisyum karbür üretim parametrelerinin incelenmesi
Observation of pre-shaped SiC production parametres with carbothermal reduction process
  1. Tez No: 168521
  2. Yazar: CİHAN BALABAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİLGÜN KUŞKONMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Silisyum karbür, karbotermal reaksiyon, kolloidal silika, etil silikat. ix, Silicon carbide, carbothermal reaktion, colloidal silica, ethyl silicate. x
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Günümüzde ileri teknoloji seramikleri endüstrisinde oldukça yaygın kullanılan (Si ve C) hafif elementlerden oluştuğu (Si ve C) ve kuvvetli kovalent bağ içerdiğinden, hafîf3düşük termal genleşme, yüksek termal iletkenlik, yüksek mukavemet ve yüksek sertlik gösterir. Polimer dönüşümü,gaz fazı sentezi ve karbotermal reaksiyonla silisyum karbür üretimi mümkündür. Bunlardan en ekonomik ve endüstride en çok kullanılan karbotermal reaksiyonla üretimdir. Bu çalışmada karbotermal reaksiyon ile kolloidal silika ve etil silikat bağlayıcı kullanılarak pirolize pirinç kabuğundan şekillendirilmiş numunelerle silisyum karbür sentezi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nowadays, SiC, which commonly used in advanced ceramic industry, has low weight, thermal expantion, high thermal conductivity, strength and ultimate hardness, because of consistion of light elements (Si and C) and strong covalent bonds. Silicon carbide can be produced with polymer transformation, gas phase synthesis and carbothermal reaction. In these, the most economic and the most used in industry is with production of carbothermal reaction. In this study, preshaped SiC was produced with carbothermal reaction using colloidal silika and ethyl silicate for bonding.