Biyokaktif seramik katkılı kemik çimentosunun mekanik özelliklerinin araştırılması
A research on investigation of mechanical properties of bioactive ceramic reinforced bone cement
- Tez No: 168525
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SİBEL DAĞLILAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyolojik apatit (BHA), hidroksiapatit (HA), PMMA kemik çimentosu, silanlama, trikalsiyum fosfat (?- TCP). x, Bovine hydroxyapatite (BHA), hydroxyapatite (HA), PMMA bone cement, silanation, tricalcium phosphate (?- TCP). XI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Polimetilmetakrilat (PMMA) kemik çimentoları, otuz yılı aşkın süredir ortopedi ve çene yüz cerrahisinde kullanılmaktadır. Toz ve sıvı olarak iki bileşen halinde hazırlanmaktadır. Toz ve sıvı bileşenlerin karıştırılması ile kendi kendine polimerize olarak katılaşmaktadır. Kemik çimentolarının ortaya çıkışındaki ana fikir; protez ile kemik arasındaki etkileşim gerilimlerini geniş alana yaymak olmuştur. Son zamanlarda, kemik çimentolarına kalsiyum fosfat seramiklerinin katılımıyla hem mekanik özelliklerinin geliştirilmesi, hem de vücut ile daha uyumlu hale getirilmeleri hedeflenmektedir. Kompozit teknolojisinde, organik ve anorganik yapıların birbirleriyle güçlü bağ yapması için silan bağlayıcı ajanları kullanılmaktadır. Kemik çimentolarının seramik katkılar ile takviyelendirilmesinde silahlama önemli rol oynamaktadır. Çalışmamızda, 100 um boyutundaki biyolojik hidroksiapatit (BHA), sentetik hidroksiapatit (HA) ve P - trikalsiyum fosfat (P - TCP) tozları, ağırlıklarının % 0.2'si oranında Y - metekrüoksipropütrimetoksi silan (A - 174) ile silanlandılar. Silanlanan seramik tozlan kemik çimentosunun toz bileşenine ağırlıkça % 1.5, % 2.5 ve % 3.5 oranlarında katıldı. Kontrol grubu olarak CMWT3 marka kemik çimentosu kullanıldı. Hazırlanan kemik çimentolarına, basma, üç nokta eğme, darbe ve su çekme testleri uygulandı ve optik mikroskopla yüzey görüntüleri alındı. Test sonuçlarının istatistiksel analizi tek yönlü ANOVA / Dunnet testiyle gerçekleştirildi. Testlerin sonucunda, katılan seramik oranına bağlı olarak, BHA, HA ve P - TCP katkılı kemik çimentolarının, CMWT3 kemik çimentosuna göre mekanik ve fiziksel yönden olumsuz nitelik taşımadığı kanısına vardık. Çalışmamız, sığır kemiği kökenli BHA ve p - TCP'nin PMMA kemik çimentosunda kullanılabilirliği konusunda bulduğumuz değerlerle yenilik taşımaktadır. Yapılacak ileri çalışmalarla daha iyi mekanik özellikler ve iyi biyolojik vereler elde edilebileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Polymethylmethacrylate (PMMA) bone cements have been used more than thirty years in the orthopedic surgery field. They are self-curing materials which have two components: powder and liquid. The main idea was to spread the contact stresses between the implant and the bone over a large area via PMMA bone cements. Recently, both the mechanical and the biological properties of bone cements are tried to improve by reinforcing them with calcium phosphate ceramics. In the field of composite technology, silanation is a well-known method to form a stronger bond between the inorganic and the organic materials. Silanation is used when reinforcing the bone cements with the ceramics. In this study, three different kinds of calcium phosphate ceramics, which were bovine hydroxyapatite (BHA), synthetic hydroxyapatite (HA) and P - tricalcium phosphate (P - TCP) treated with y - methacryloxypropyltrimethoxy silane (A - 174) (0.2 % by weight of the ceramics). The quantities of the silane treated fillers mixed in the cements were 1.5 %, 2.5 % and 3.5 % by weight of the cements. CMWT3 bone cement was used as control group. Compressive, three point bending, impact, water absorbancy tests and optical microscope studies were performed. Statistical analysis was performed by one - way ANOVA / Dunnet's test. As a result, PMMA bone cements which include BHA, HA and P - TCP ceramics, did not display poor mechanical properties versus CMWT3 bone cement, depending on their amount in the bone cement. Here it is used bovine hydroxyapatite (BHA) and p - TCP as fillers which are used few in the field of bioactive bone cements, hence this study has an original aspect. Further studies will be achieved for mechanical properties and biological properties.