Dereceli hassas döküm kalıplarında segregasyon oluşumunun incelenmesi
Observation of segregation occurrence in investment flask casting moulds
- Tez No: 168524
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ÇİĞDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: dökülebilir refrakterler, hassas döküm, seramik kalıplar ıx, castable refractories, ceramic moulds, investment casting
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Dökülebilir refrakterler ve döküm kalıplarında sızma ve segregasyon (çökelme) iki önemli konudur. Bunların varlığı kalıbın veya refrakterin fiziksel, mekaniksel, ve ısıl özelliklerinin bir noktadan diğerine değişmesine ve döküm parçalarda çeşitli hataların oluşmasına neden olmaktadır. Sızma ve segregasyon (çökelme), hazırlanacak kalıp malzemesine ilave edilen, değişik özellik ve boyutlardaki katkı malzemeleri ile engellenmeye çalışılır. Bu çalışmada öncelikle refrakter karışımlardaki çökelmeler incelenerek ilave edilen malzemeler ile çökelmenin nasıl değiştiği gözlemlenmiştir. Elde edilen veriler referans numuneleri ile karşılaştırılarak çalışmalara yön verilmiştir. Sertlik değerleri ile çökelme arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Her bir numune için elde edilen sonuçlar grafikler haline getirilerek partikül boyutu ve katkıların etkileri ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Bleeding and segregation are two main phonemena encounterd in the production of castable refractories and casting moulds. The occurrence of bleeding and segregation result in the veriation of physical, mechanical, and thermal properties of castable refractories and casting moulds in their different regions leading to the formation of several casting defescts in castable refractories, precast molds and cast products. Bleeding and segregation can be minimized by controlling the particle size and distribution parameters of the refroctary agregates and by using anti-bleeding agents. In this work, the extend of bleeding was determined and the effects of anti-bleeding admixtures have been studied. The result derived from experimental studies were compared with those of reference materials. Results were presented in two dimentional graphs to illustrate the effect of particle size and various chemical admixtures on the degree of bleeding.