Sıvı alkali metallerin tek parçacık dinamiği
Single particle dynamic of liquid alkali metals
- Tez No: 168528
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİRTAN KAVANOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tek parçacık hareketi, hız otokorelasyon fonksiyonu (VACF), mode- coupling teorisi, orta mesafeli saçılma fonksiyonu, dinamik yapı faktörü, Single particle motion, velocity autocorrelation function (VACF), mode-coupling theory, intermediate scattering factor, dynamic structure factor XI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Bu çalışmada, sıvı alkali metallerin erime noktası civarındaki sıcaklıklarda dinamik özelliklerinin tarifi için teorik bir model tanıtılmıştır. Bu model, sıvının dinamik özelliklerini tarif eden hız otokorelasyon fonksiyonunun bulunması için sıvının bilinen statik yapı faktöründen başlayarak mode-coupling teorisi ile birlikte öz uyumlu bir formalizmi içerir. Sıvının statik yapı faktörü ve çiftli dağılım fonksiyonu, Ashcroft potansiyeli kullanılarak Variational Modified Hypernetted Chain (VMHNC) yaklaşımı altında elde edildi. Bilinen bu fonksiyonlar yardımıyla sadece tek parçacığın hareketi göz önüne alınarak, öz dinamik fonksiyonları öz uyumlu işlem yolu ile hesaplandı. Orta mesafeli saçılma fonksiyonu, hız otokorelasyon fonksiyonu, dinamik yapı faktörü ve öz difüzyon katsayısı için bulunan sonuçların öz uyumlu yaklaşımında tek parçacık hareketinin dinamik tarifi kullanılsa bile kolektif özellikler kadar iyi sonuç verdiği görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study aims at introducing a theoretical model used for the description of the dynamic properties of alkali liquids near the melting point. This theoretical model, starting from the known static structure factor, involves a self -consistent formalism along with mode-coupling theory. The purpose of this model is to find out velocity auto-correlation function that describes the dynamic properties of liquids. In this study, the static structure factor of liquids and pair distribution function was obtained by using Ashcroft potential and the Variational Modified Hypernetted Chain (VHMNC) approach. With the help of these known functions, self-dynamic functions were calculated via self-consistent procedure by taking only the motion of one-particle into account. It was found out that the results obtained for intermediate scattering function, velocity auto-correlation function and self-diffusion coefficient produced satisfactory results as well as other collective properties even though dynamic description of single-particle motion is utilized in self- consistent approach.