Pirinç baca tozlarının peletlenme özelliklerinin ve yeniden değerlendirilmesinin incelenmesi
Investigation of pelletization properties and recory of brass flue dust
- Tez No: 168527
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHLİS SARIDEDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pirinç baca tozu, aglomerasyon, soğuk bağlı pelet, çinko geri kazanımı, karbotermal redüksiyon, Brass flue dust, agglomeration, cold bonded pellet, carbothermal reduction XI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Günümüzde çinko; çelik, alüminyum ve bakırdan sonra dünya'da miktar olarak yıllık tüketimi en fazla olan metaldir. Çinko, korozyona karşı koruyucu özelliklerinden dolayı başlıca demir çelik endüstirinde kaplama malzemesi (örneğin galvanizleme) olarak kullanılmaktadır. Çinkonun diğer kullanım alanları, pirinç ve bronz alaşımları, çinko alaşımları ve kimyasalları içermektedir. Çinko metaline olan bu ilgi, birincil çinko kaynaklarının tükenmesi ve çinko içeren ürünlerin üretim prosesleri sürecinde ortaya çıkan çevreye zararlı toz, cüruf ve kül gibi ikincil atıkların yeniden değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır. Dünyadaki çinko üretiminin yaklaşık %30'u ikincil kaynaklardan (pirinç, döküm hurdası, uçucu toz, galvanizleme atıkları ve çinko levhalar) elde edilmektedir. Yeniden kullanılabilen çinkonun 4'te üçünden fazlası, başlıca galvanizleme olmak üzere kokil döküm fabrikaları ve pirinç fabrikalarından çıkan hurdalardan elde edilmektedir. Geri kalan dörtte birlik kısım pirinç ürünlerden, uçucu tozlardan, eski kokil dökümlerden ve EAF'larından çıkan eski öğütülmüş çinko parçalarından elde edilir. Bu çalışmada pirinç üretimi yapan bir firmadan alınan pirinç baca tozları kullanılarak baca tozundaki çinkonun geri kazanımı amaçlanmıştır. Pirinç baca tozlan farklı oranlarda kok ile peletlenmiş, hazırlanan bu peletler belli sıcaklıklarda ısıtılarak, çinko oksit redüklenmeye çalışılmıştır. Daha sonraki çalışmada pirinç baca tozlarından bağlayıcı olarak klinker, Ca(OH)2 ve çimento kullanılarak soğuk bağlı peletler üretilerek baca tozunun peletlenme özellikleri incelenmiştir. Hazırlanan peletler, 1000, 1 100 ve 1200°C sıcaklıklarda ve 30, 60, 90 ve 120 dakika sürelerde redüklenmiş, elde edilen kondense toz ve artık peletlerin kimyasal analizleri yapılmıştır. Ayrıca elde edilen kondense toz ve artık peletlerin X-ışınları ve makroskobik yapılan incelenmiştir. Deneysel çalışmalardan elde edilen artık peletlerin kimyasal analiz sonuçlan üzerinden kazanım verimi değerleri (%V) bulunmuştur. Bu değerler incelendiğinde pirinç baca tozlarından çinkonun geri kazanımı için en uygun şartların 1 1 00°C sıcaklık ve 90 dakika süre ile stokiyometrik oranın iki katı karbon ilavesiyle hazırlanan peletlerden elde edildiği belirlenmiştir. Farklı oranlarda bağlayıcı kullanılarak hazırlanan soğuk bağlı peletlerin önceden belirlenen bekletme/yaşlandırma koşullan sonunda mukavemetleri incelenerek en iyi mukavemet değerini veren bağlayıcı ve bağlayıcı oranı ile bekletme/yaşlandırma koşullan belirlenmiştir. Peletleme özelliklerinin sonucuna göre en düşük bağlayıcı oranı olan %2 bağlayıcı içeren peletler, 1 1 00°C sıcaklık ve 60 dakika süre ile redüklenmiş ve soğuk bağlı peletlerden çinkonun geri kazanımı incelenmiştir. Bu deneyler sonucunda da %2 klinker içeren peletlerin en düşük mukavemet değerini vermelerine karşın en yüksek çinko geri kazanım değeri verdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT At present zinc is the highest consumption having metal after.steel, aluminum and copper. The foremost use of zinc today is as a corrosion-inhibiting coating on steel products (i.e. galvanizing). Other uses of zinc include brass and bronze alloys, zinc alloys and chemicals. Primary zinc sources have being exhausted because of this increasing interest to zinc. This situation necessitates the recovery of zinc from secondary hazardous zinc residues (i.e., dross, flue dust, ash) generated during production processes of zinc including products. About 30% of word's zinc was produced from secondary materials-brass, diecasting scrap, flue dust, galvanizing residues and zinc sheet. More than three-quarters of the recycled zinc was derived from new scrap generated mainly in galvanizing and diecasting plants and brass mills. The remaining one-quarter was obtained from brass products, flue dust, old die cast and old rolled zinc articles from EAF. In this study recovery of zinc from flue dust is aimed by using brass flue dust supplied from a brass manufacturer. Brass flue dust was palletized with two different coke ratio additions. Then these pellets were reduced by heating to different temperatures. In the further study pelletization properties of brass flue dust were investigated with using clinker, cement and Ca(OH)2 as binder. Pellets were reduced at 1000, 1 100 and 1200°C in 30, 60, 90 and 120 minutes. The condensed dust and pellet residues were investigated by X-ray difractometer, chemical analysis and macroscopy. By using chemical analysis results the recovery efficiency were calculated. The most suitable experimental condition is 1 100°C and 90 minutes with addition of two times of stoichiometric ratio of carbon. Pellets prepared by using binder with different ratios were aged under the optimum cold bonding agglomeration condition. According to strength analysis the most suitable binder, binder ratio and aging condition which give the best strength result were obtained. Pellets with the lowest binder ratio (2%) were reduced at 1100°C in 60 minutes. Based on reduction experiments, it was observed that agglomerates with 2% clinker give the lowest strength but the highest zinc recovery efficiency.