Alüminyum üretiminde anot etkisi sayısının azaltılması
Reducing the number of anode effects in aluminium production
  1. Tez No: 168535
  2. Yazar: İLGE ERKİŞİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET EKERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alümmyum, elektroliz, anot etkisi vııı, AJurninium, electrolysis, anode effect IX
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Birincil Alüminyum üretiminde günümüz teknolojisinin hakim yöntemi, Hall-Heroult elektrolizidir. Ergimiş florür tuzu banyosunda alüminyumun redüklemesinde kullanılan bu proses, 1886 yılından bu yana sürekli geliştirilerek mükemmelleştirilmiş ve özgül enerji sarfiyatı 50kWs/kg alüminyumdan 13,5 kWs/kg alüminyuma düşürülmüştür. Elektrik enerjisi tüketimi azaltılırken, elektroliz alamı da 10.000 A'den 280.000 A'e kadar yükselmiştir. Yılda 20.000.000 ton alüminyumun redüklendiği doğru akımlı hücre-firınlarda herşeye rağmen henüz tam olarak çözülememiş bir sorun yaşanır: Anot Etkisi. Anot Etkisinin ortaya çıkmasıyla 4,2 V olan normal hücre potansiyeli aniden 60 V seviyelerine çıkar, hücre içi sıcaklığı aşırı güç çekişi nedeniyle 200°C artar ve bu değişikliklere bağlı olarak gerek anotta, gerekse katotta * olmaması gereken kimyasal reaksiyonlar gelişir. Bu çalışmada, birincil alüminyum elektrolizinde sıkça karşılaşılan bu sorunun nedenleri, oluşum mekanizmaları, önceden talunin ve önleme olanakları ile enerji maliyeti ve çevre etkileri açıklanmış ve bir matematik modelle tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The dominating method of recent technologies in primary aluminium production is the Hall- Heroult electrolysis. This process which is used to reduce aluminium from a molten flouride salt bath has been permanently developed into perfection since 1886, so that the specific energy consumption has been reduced to 13,5 kWh/kg duminium from 50 kWh/kg aluminium while the cell current has been drawn up from 10.000 A to 20.000.000. Despite all the technical improvements, in direct current cell-furnaces producing 20.000.000 tons of aluminium per year, there is an already undissolved problem: Anode Effect. By its occurance, the cell potential sweeps up from 4,2 V to 60 V, the bath temperature rises about 200°C due to the exposure to extremely high electrical power, related to these changes unusual chemical reactions- occur either at the catode or at the anode. In this study, the reasons of the occurance of the phenomen, its mechanisms, possibilities of its prediction and preventation, also energy costs and enviromental impacts in primer aluminium production are tooken up and discussed with a mathematic model.