Fotoelastisite ve sonlu elemanlar yöntemleri ile tek kesen ağızlı takımlardaki gerilmelerin analizi
Stress analysis in single rake cutting tolls with photoelasticity and finite element analysis
- Tez No: 168536
- Danışmanlar: PROF.DR. ERHAN ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotoelastisite, sonlu elemanlar, tek kesen ağızlı takım, gerilme dağılımı, Photoelasticity, finite elements, single rake cutting tool, stress distribution XI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET Günümüz imal usullerinde talaşlı imalat yöntemi büyük bir öneme sahiptir Takım mukavemetini ve ömrünü etkileyen faktörler üzerinde çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Çalışmalar öncelikle teorik olmuş, daha sonra deneysel yöntemler uygulanmış ve bilgisayar ortamına taşınmıştır. Bu çalışmalar sonucunda gerilmelerin takım ömrü ve mukavemeti üzerinde önemli bir etkisi olduğu saptanmıştır. Bu tezde önce deneysel olarak Fotoelastisite Yöntemi ile, daha sonra bir Sonlu Elemanlar Analiz programı kullanılarak tek kesen ağızlı bir takımda talaş yüzeyi üzerindeki gerilme dağılımı incelenmiştir. Daha önceki araştırmacıların belirttiği gibi gerilmelerin takım ucunda maksimum değere ulaştığı ve talaş ayrımına doğru azalarak sıfır olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today, metal cutting is very important in production process. Many researchers have been studied the factors that effect tool strenght and tool life. These studies were firstly theoretical, then experimental studies and computer analysis have been done. As a result, they investigated that tool life and tool strenght effected by the stresses. In this thesis, tool rake face stress distribution in a single rake cutting tool investigated with Photoelasticity Method experimentally and Finite Element Analysis. The stresses determined maximum at tool tip and then reduced to zero at chip seperation as determined other researchers.