Plastiklerin ekstrüzyonunda kalibrasyon ve mamül kalitesine etkisinin araştırılması
Extrusion of plastics calibration and investigating of effec product quality
- Tez No: 168534
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ekstrüder, kalibrasyon, soğutma, mamul kalitesi, Extruder, calibration, cooling, product quality
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Plastiklerin prosesinde en yaygın olarak kullanılan metotlardan birisi olan ekstrüzyon işlemi silindir içindeki bir vidanın kullanılmasıyla olmaktadır. Plastik ekstrüzyon işlemi önemli avantajlar sağlayan bir yöntemdir. Çalışmada ekstrüzyon yöntemi, ekstrüderler ve hatları, özellikle kalibrasyon üzerinde durulmuştur. İlk Önce ekstrüzyonda kullanılan plastik malzemeler, bunların sınıflandırılması ve katılan ilave malzemeler ele alınmıştır. Daha sonrasında plastik ekstrüzyon esası, ekstrüderler, vida çeşitleri ve ekstrüder kafaları incelenmiştir. Plastik ekstrüzyonda elde edilen yan eriyik haldeki malzeme şekil, boyut ve yüzey kalitesini sağlayan ve soğutulmasında etkin rol oynayan kalibrasyon bölümü incelendi. Plastik mamul ekstrüderlerinde üretim esnasında kafa kısmından ortalama 190 °C sıcaklıkta çıkan polimer katılaşmak üzere girdiği kalibrede yeterince soğutulamamaktadır. Kalibrede ısı, parça dış yüzeyindeki durguna yalan su hızlan nedeniyle büyük ölçüde iletimle transfer olmaktadır. ısı transferinin iyileştirilebilmesi için taşınım ısı transfer miktarı arttırılmalı ve soğutma suyu sıcaklığı düşürülmelidir. Yapılan hesaplamalar sonucu, taşınım ısı transfer miktarını; su hızım arttırarak yükseltmenin, soğutma suyu sıcaklığım düşürmekten daha verimli ve ekonomik olduğu belirlenmiştir. Yeni kalibrenin kullanılmasıyla mevcut üretim hızı arttırılarak, ekstrüderin maksimum üretim kapasitesinde çalışması sağlandı. Çalışmanın son bölümünde kalibrasyonun mamul kalitesine etkisi incelendi ve detaylı bir biçimde anlatıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT One of the most common methods of processing plastics is Ekstrusion using a screw inside a barrel. The plastic extrusion a production process Which offers the important advantages. At the working is spet a lot of time thinking about extrusion process, extruders and extruder lines, especially calibration. First of all, it is considered using plastic materlials on the extrusion, classification and addition materials. Later, it is investigated the natural of the extrusion processing, the extruders, types and design of the proper screw. Semi-molten state material Which plastic extrusion produces, form, dimensions and surface quality, cooling proces and calibration section has been investigated. During the production in plastic product extruders the polymer Which is leaving die at average 190 °C tempetrature, can not be cooled enough at calibrators, in which it enters to solidify. Because of the nearly motionless velocity of water on the outer surface of product, large amount of heat transferred by convection must be increased and the temperature of cooler water must be decreased. It has been determined from 1he results of calculations that increasing the amount of convection heat transfer by increasing the velocity of water was more efficient and economic than decreasing the temperature^ By using the new calibrator,, by increasing the existing production velocity, the extruder was provided to work with its maximum production capacity. In the last section of working, effect product quality of calibration was investigated and described detail in a nice way.