İstanbul'da kent oteline dönüştürülmüş tarihi yapıların, örnekler üzerinden uygunluklarının irdelenmesi
To examine the appropriateness of downtown hotels, converted from historical buildings, over the examples in İstanbul
  1. Tez No: 168539
  2. Yazar: ABDULLAH TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TÜLİN GÖRGÜLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Koruma, Yeniden Kullanım, Kent Oteli, Yöntem, İstanbul vıı, Tourism, Conservation, Reusing, Town Hotel, Method, Istanbul vm
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZET Dünya ekonomisinde çok önemli bir yeri olan turizmin, ülkemiz ve ülke ekonomimiz için önemi de yadsınamaz değerdedir. Bu yüzden, turizm olgusunu çok yönlü olarak ele alıp varolan potansiyel değerlerimizi harekete geçirmemiz gerekmekte ve bu yolla da Dünya turizminde payımızı her geçen süreçte arttırmanın yollarım aramalıyız. Mevcut potansiyeli harekete geçirmenin de en akılcı yollarından biri; tarihi eserlerimize sahip çıkılarak, 'yeniden kullanım' yöntemiyle bu eserlerden uygun olanlarına otel fonksiyonu verilmesidir. Gerek sahip olduğu tarihi çevre ve yapı stoğu açısından, gerekse turizm potansiyeli açısından bu yöntemin uygulanmasına en müsait kentlerin başında gelen İstanbul'da, başarılıyla uygulanacak dönüşüm projeleri sayesinde hem kentin turist sayısında artış sağlanabilir hem de tarihi yapılara tekrardan hayat verilebilir. Bu çalışma da, turizm olgusunu ve turizm konaklama tesislerinin standartlarını göz önünde bulundurarak, tarihi yapılan, koruma yöntemleri çerçevesinde ele alınan 'yeniden kullanım' yöntemi benimsenerek otele dönüştürürken dikkat edilmesi gereken belli başlı hususları belirtmek ve bu hususlar bağlamında, daha önce İstanbul'da uygulanmış dönüşüm örneklerinden bazılarım inceleyerek bazı çıkarımlarda bulunmak için hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Tourism that has so much importance at world economy, also has an unrejectable importance for our country and country economy. For that reason, we have to take up tourism fact deeply to attract our potancial values and by the way we have to look for increasing our share in the world tourism. One of the most rationalist way of attracting our potancials is to claim our historical marks and to transform suitable historical buildings to town hotel by using 'reusing method'. Whether historical enviroment and building stock or it has tourism potancial, Istanbul is one of the most suitable town where the historical buildings can be reused as hotel. By the way tourist number of town can be increased and also historical buildings can be livened up. This work is done for determining the most important points those must be attended, while reusing the historical buildings as town hotel, by paying attention to tourism fact and tourism establishment standarts and also done for geting some inferences by examining some transformed town hotel examples by using these determined important points.